Hac ve Umre Yapanlarda Gösteriş Tutkusu !
MAKALE
Paylaş
22.01.2023 21:53
242 okunma
Kemal Cengiz

Bazı hacılar ve umreciler, kutsal topraklara (Mekke-Medine) yaptıkları ziyaretlerini, hac ve umre esnasında ibadetin "menasik" denilen vecibe ve farizalarını yaparken telefon kameralarıyla görüntüleyerek telefonlarından sosyal medyada paylaşıyorlar.

Altına da "Mekke'den, Medine'den veya …..bulundukları yerden dostlara selam ve dua ile !.." yazıp ihramlı görüntüleri ve kutsal manzaralı belgeleri ile tescil ediyorlar. Sanki böylece, kutsal toprakları ziyaretlerini duymamış olanlara duyuruyor, inanmayacaklara kanıtlıyorlar. Hele bir de, normal hayatta dost yerine koyarak selamı bile çok gördükleri sözde dostlarını(!) kıskandırmak için sosyal medyadan "helalleşme" bahanesiyle "veda mesajları" paylaşıyorlar.

 

Dinimizde "ibadet", kul ile Allah arasında kalması gereken bir vazifedir. Bu vazifenin böyle "şeytan aracı" aletlerle tescillenerek tanıdıklara teşhir edilmesi bir çeşit RİYADIR! "Karıncanın ayak sesinden daha gizli olarak (Heysemi, M.Zevaid, 226/10) şirkin en küçüğü olan (Beyhaki, Ş.İman, 6412) ve yetmiş çeşidi bulunan (Senli, Tabakat, 352/6) böyle riyalardan sakınılması gerekir (İbni Battal, Ş.Buhari, 113/1). Bu görsellerin, sahibinin kendisine ait bir "görüntülü hatırası" olarak kendi arşivinde saklanması gerekir. Daha ince düşünülürse buna bile gerek yoktur.

Namaz kılarken sağa-sola bakmak, üstümüzdeki çöpeleri silmek, önümüzdeki çer-çöpü itmek gibi namaz dışı hareketlerde bulunmak en asgari ölçüsüyle mekruh; bunların "dikkat çekecek şekilde" aşırı olması durumunda, namazı bozacak derecede tahrimen (harama yakın olarak) yasaktır.

Hac ve umre de bir ibadet olduğuna göre; özellikle ibadet niteliği taşıyan bu gibi ziyaretleri görüntülemek için hacının ibadet içinde, ibadetin ciddiyetini kaçıracak şekilde böyle "kameracılık" işlerle meşgul olması, görünürde (zahiren) yapılan dini vazifeyi ifsad etmez (bozmaz) ise de; ibadetin "huzu ve huşuunu" (dini huzurunu) bozduğu için doğru değildir.

Kafile başkanı olarak hac ve umre görevim esnasında bu şekilde aşırı takıntılara kendilerini kaptıran;  hatta KABE etrafında dolaşarak tavaf ederken bile naklen görüntülerle Türkiye'deki yakınlarıyla irtibatlaşan (görüşüp konuşan) birçok hacılarımızı veya umrecilerimizi uyardığım olmuştur.

Bilinmelidir ki "hac ve umre", turistik bir seyahat olmadığı gibi, "şov" merakı ile yapılan bir gösteri de değildir.  

İbadette "riya / gösterişe" kaçan her hareketi, sağlıklı vücutta mikrop kapacak bir yara gibi düşünerek, bunlardan kaçınmamız gerekir. Vücutta açılan yara, nasıl vücudun direncini ve enerjisini düşürürse; ibadete karışan RİYA / gösteriş  de, ibadetin ihlasını bozar ve sevabını düşürür.

Hacılarımıza ve umrecilerimiz makbul ve mebrur bir hac ve umre yapmaları dileklerimle !

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Kemal Cengiz
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

Kemal CENGİZ
Emekli Müftü

Memleketi olan Ankara/Çamlıdare Ahatlar köyünde 1951 yılında doğdu. İlköğrenimi yıllarında Hafızlık ve Medrese Usulü Arapça tahsili yaptı. 1974 yılında Ankara Merkez (Tevfik İleri) İmam-Hatip Okulu'nu bitirdi. Aynı yıl girdiği İzmir Yüksek İslam Enstitüsü'nden 1978'de BİRİNCİLİKLE mezun oldu.

Dini Yüksek Tahsilini yaparken aynı zamanda İmam-Hatip olarak göreve başladı. Mezuniyetini takiben yurdun çeşitli il ve ilçelerinde Vaiz, İlçe Müftüsü ve İl Müftü Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Toplam 43 yıl görevden sora 2016 yılında "yaş haddinden" emekli oldu.

KELÂM-I KEMÂL adıyla özlü sözlerini içeren bir kitabı yayımlandı. Dini, milli, ahlaki ve sosyal konularda çeşitli gazete ve dergilerde çok sayıda çıkan yazılarına devam etmektedir. Bu yazılarından aldığı derece ve ödülleri ile TAKDİR belgeleri bulunmaktadır. 2007 yılında Diyanet İşleri Başkanlığınca Türkiye çapında açılan "Hutbe Yarışmasında" BİRİNCİLİK ödülü bulunmaktadır.

Dini Yüksek İhtisas Eğitimi (İstanbul-Haseki 4. Dönem) yanında Uzmanlık derecesinde Arapça, orta derecede İngilizce biraz Farsça, biraz da Almanca bilmektedir.

Evli, iki oğulu  ve beş torunu bulunmaktadır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya