Bürokrasiye Veda
MAKALE
Paylaş
25.01.2023 11:10
3 yorum
1.333 okunma
Ali Akça

İnsan bir günde on binden fazla nefes aldığının farkında değildir. Farkında olmadığı diğer hususlardan biri ise boşluk duygusuna kapıldığında, en büyük sorunlardan birini taşımak zorunda kalmasıdır. Bürokraside makam sahipliği geçici olup, hiç kimse vazgeçilmez değil, herkes er ya da geç günün birinde unutulacaktır.

Kariyer ve mutluluk birbirlerine bağlıdır. Eğer yaptığınız işten mutlu değil, o işe tutkulu değilseniz büyük bir kariyere ulaşmakta başarısız olabilirsiniz. Tutkunuzu bulup cesaretle izler, kullanırsanız, basamakları hızla yükselirsiniz. Bürokraside liyakat ilkesi, etik ve erdem değerleri son derece önemlidir. İşinde usta, sorumluluk duygusuna sahip, makam hırsına kapılmamış, değerler sistemine bağlı, işinde aranan kişiler bürokraside verimli olur.

Hiçbir kurum ve hiçbir çalışan vazgeçilmez değildir. Çalıştığı yerde harika işler yapmış olsa bile, insan asla zihnine büyük anlamlar yüklememelidir. Çalışma hayatını fazla beklentiye kapılmadan yaşayanlar huzurlu olurlar. Bu kıvama ulaşmış, sorumluluk bilincine erişmiş çalışkan, güvenilir, itimat edilir, umut bağlanır kişi, kendi vizyonunu oluşturur. Çalışma hayatının bir gerçeği de zamanla aynı makam için herkesin kendini bir rekabet ortamında bulması ve benzer görev yapan kişilerin çıkarlarının çatışmasıdır. İşin içine çıkar girdiğinde insanın yapısı bir daha düzelmeyecek kadar bozulur. Kurumlarda yetişmiş, yıllarca emek vermiş onca bürokrat varken, dışarıdan tecrübesiz ve liyakatsiz kişilerin hak edenin yerine makamlara atanması; kırgınlık, incinme, gücenme ve küskünlük oluşturup verimliliği düşürür.

Emeklilik henüz dünyayı terk etme zamanı değil; yağmur sonraları yürüyüşe çıkmanın, kar yağışını balkondan izlemenin harika gerçeğini yaşama anlarıdır. Unutulanlar, kaybedilenler, bulunanlar hakkında bol bol sohbet dönemidir. Kimse emeklilik dönemini açılan yepyeni ufukların yılları olarak düşünmez. Farkındalığı yükselmemiş, sıradanlığı aşamamış, vasatı geçememiş bürokrat çoğu kez kendi dünyasında kaybolduğu için; emeklilikle işinin bittiği endişesine kapılıp, bir an için hayatın anlam ve amacını yitirip boşluğa düşebilir.

Eskiden emeklilik hayalleri arasında, bir güzide sahil kasabasında, denizin en berrak haliyle kalan ömrü geçirmek vardı. Çünkü yaşam şartları ve hayat koşulları kolay ve insanın yüzünü ışıldatıyor, ruhunu kaliteli kılabiliyordu. Günümüzde hayat pahalılığı ve değerler değişimi nedeniyle, ülkenin en iyi kurumunda çalışıp emekli olunsa dahi, hayal kurmak zorlaştı. Özlenen bakir doğaya kavuşabilmek, dünyanın en yüksek oksijen oranına sahip bölgelerinden bir yer seçip biraz vakit geçirebilmek hayali şimdi çok uzak görünüyor.

Charles Lindbergh “Yaşam bir peyzaj gibidir. Orta yerinde yaşarsınız ama ancak belli bir uzaklıktan onu tanımlayabilirsiniz." der. Emekli uzun yıllar ortasında yaşadığı dört duvar hayatından sıyrılıp onu artık özgürce izleyecektir. Bürokrasi biter; insanın birikimi, görgü ve gözlemleri paylaşılır. Bürokratı emeklilikte mutlu edecek şeyler aslında sahip olduklarından çok, kurduğu ilişkiler ve yaşadığı deneyimlerdir. Zamanını bundan böyle kendine ve sevdiklerine ayıracak, yeni yollar ve keşifler peşinde ilerleyecektir. Üç şey insana çok yakışır. Yaratıcı zekâ, bilge bir beyin, hoş ve ince bir zevk. Genç bürokratlara önerim; yaşamlarını şansın yapacağı gibi değil, sağduyu ve öngörünün yapacağı gibi planlamalarıdır. Yarına kalma arzusu olanlar birikimlerini yazmalıdırlar.

Kimi emekliler dine yönelir, kimisi durmadan nerede bir etkinlik varsa onu takip eder. Bazıları siyasete atılıp yoksulları kalkındırmaya çalıştığını sanır. İnsanı kenara bırakıp toprakla vakit geçirenlerin sayısı az değildir. Diğerleri kendilerini onarmak için şiirler, kitaplar yazar. Yapılan tüm bu işlerde bir amaç duygusu bulurlar. Coşku, neşe, iyimserlik, iç ferahlığı, sakinlik taşırlar. Bu anlam ve amacı fark etmeyenler kendini daha mutsuz, endişeli, depresif, sıkıntılı, huzursuz ve sömürülmüş hissedip içe kapanırlar. Ancak bu koşuşturmada erdemin özü sevgiye kavuşmak, hayata katkı sunmak, gönüllülük ikliminde iyi kalpli bir insan olarak üretkenliğe yönelmek unutulmamalıdır.

Her ne kadar insanları en çok cennet, bürokratları en çok makam etkilese de; hiçbir makam ve mevki kimseye baki değildir. Bir kariyer memuru olarak diplomatlık görev dâhil bürokrasinin çeşitli kademelerinde uzun yıllar görev yaptım. Kısmetse nisan ayının ilk günü olan doğum günümde emekliliğe ayrılacağım. Huzur kalpte duyulan rahatlık duygusu; mutluluk ise özlem, istek, arzu ve hedeflere kavuştuktan sonra duyulan sevinç halidir. Bunları keşfeden biri olarak; emeklilik yaşamım boyunca sağlıklı, verimli bir hayat yolculuğunu sürdürmeye çalışacağım.

Emekli kişi yenilikleri anlamayı ve hayatında uygulamayı sürdürüp kendisini teknolojik gelişmelere adapte etmeyi başarırsa, sevdikleriyle beraber yaşarken hem kendi, hem de onların hayatını çok kolaylaştırmış olacaktır. Olgun ve bilge bir yaşam sürdürmenizi dilerim.

Dostlukla…

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 3 yorum yapıldı
Güle güle
Ali bey size yeni hayatınızda sağlık ve mutluluklar dilerim.
Yorum Ekleyen: Hüseyin     28.02.2023 07:11:52
Hayırlı Olsun
Emeklilik harika bir duygu bence. Sizin de böyle hissedeceğiniz uzun ve sağlıklı bir emeklilik dönemi geçirmenizi dilerim. Sevgiler.
Yorum Ekleyen: Emel Karabay     4.02.2023 22:07:43
Bürokrasiye veda
Merhaba, bürokrasiden emekli olmuş biri olarak yazınızın yeni işe başlamış genç insanları ulaşılması şu anda onlar için zor görünen emeklilik konusunda imrendirici, emekliliği yaşayan kesim için farkındalık oluşturacağı ı düşünüyorum. Kaleminize sağlık. Emeklilik hayatınızda sağlık,huzur ve afiyet diliyorum.
Yorum Ekleyen: Gülfer ince     27.01.2023 09:14:46
Ali Akça
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

Ali AKÇA, Uludağ İşletme Fakültesi'nden 1982 yılında mezun oldu. Fransa'nın Montpellier kentinde, Paul Valéry Universitési'nde 1982-84 yılları arasında dil eğitimi için bulundu ve muhtelif araştırmalar yaptı. 1984-1986 yıllarında yedek subay olarak askerliğini tamamladı. Fransa'nın Rouen Universitési'nde 1992-94 yıllarında İşletme Yüksek Lisansını tamamladı. Hazine Bakanlığı’nda 38 yıl çalışıp 2023 yılında emekli oldu. Şiir ve deneme yazıları yazmaktadır.

 

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya