Zihnî işgal ve sosyal medya terörü!
MAKALE
Paylaş
27.11.2022 15:50
546 okunma
Yusuf Kaplan

Dijital uygarlık çağındayız. Dijital uygarlığı üreten teknolojiye de Batılılar hâkim olduğu için dijital medyayı kontrol ve kolonizasyon aracı olarak Batılılar veya egemen güçler kullanıyor yine.

DİJİTAL SÖMÜRGECİLİK BİÇİMİ

Geçen haftaki yazılarımda da dikkat çekmiştim: Son yarım asırda akademide “devrim” yapan, sadece akademik hayata değil entelektüel hayata da soluk aldıran Kültürel İncelemeler Okulu’nun en parlak isimlerinden (ve benim İngiltere’deki doktora danışmanlarından) Stuart Hall’ün dediği gibi, “medyalar, esas itibariyle iletişim araçları değil, daha ziyade mücadele alanları ve hegemonya kurma mecralarıdır.”

Sadece mecralar değil, aynı anda hem vasıtalar hem de vasatlar bu araçlar.

Zihinlerimizi işgal ederek yeni kültürel ve entelektüel mücadele alanları ve hegemonya biçimleri üreten vasatlar ve vasıtalar olarak işlev görüyor bütün dijital medyalar.

Kısaca söylemek gerekirse, adına dijital sömürgecilik veya dijital emperyalizm diyebileceğimiz bir sürecin eşiğinden geçiyor bütün dünya.

Modern dünya gibi tek biçimli, doğrudan tahakküm kuran bir dünya değil, aksine çok biçimli, çok görünümlü, dolaylı tahakküm biçimleri geliştiren postmodernsinsimelez bir dünya.

O yüzden görünüşte özgürlük alanı ama gerçekte ayartıcı yöntemlerle sürdürülen bir sömürgecilik ve emperyalizm biçimi dijital uygarlığın dünyası.

Dijital uygarlık, aklı çarmıha geriyor, algılar imparatorluğu üzerinden bir medya terörü üretiyor: Sosyal medya terörü.

Önceki gün sosyal medya hesabımdan kısa bir tweet dizisi paylaştım eğitim sistemimizin, genç kuşağın ve ülkemizin gidişatıyla ilgili: Ülkemizdeki 18-25 yaş kuşağının % 70’inin ülkeyi terketmeyi düşündüğünü, bu oranın daha zeki çocuklarda % 95’leri geçtiğini yazdım. Gençlerin değil esas itibariyle eğitim sisteminin sorumlu olduğunu vurguladım.

İnanılmaz bir linç girişimine, hakaret ve küfre maruz kaldım. Yazdığım şey hepimizi, ülkemizin geleceğini ilgilendiren çok hayatî bir meseleydi oysa.

SOSYAL MEDYA TERÖRÜ

Sosyal medya hesabımda kısa bir tweet dizisi paylaştım. Tweetin altına yapılan yorumlara baktım: İnanamadım gördüklerime!

Tweete yapılan yorumlar bu ülkenin okumuş yazmış insanlarının celladına nasıl âşık edildiğini, nasıl zihnî işgal altında olduğunu göstermeye yeten, gelecek adına tedirgin edici yorumlar’dı.

Asıl felâket bu’ydu oysa!

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya