Devletten Devlete Miras
MAKALE
Paylaş
09.01.2023 10:53
1 yorum
580 okunma
İsmail Aydın

Osman Bey’in aşiret reisliğinden uc beyliğine, oradan beyliğe ve nihayet devlete geçişi pek yeni olduğundan, buna devletten devlete miras demek yerine belki babadan oğula miras demek daha doğru olabilir. Orhan Bey, babasından aldığı mirası aynen devam ettirmiş ve onun vasiyetine uygun icraat yapmıştır. Ve artık Orhan’dan itibaren akıllı siyaset çerçevesinde devletin temel politikaları, diplomasi yolları, komşu beylik ve devletlerle ilişkilerin nasıl yürütüleceğine dair kanun ve teamüller hızla teşekkül etmeye başlamıştır.

Osman Bey, oğlu Orhan’ı kendi sağlığında tecrübeli kumandanlar Akça Koca, Konuralp ve Köse Mihal ile seferlere gönderip onu beylik için hazırlamıştır.

“Oğul! Bil ki bizim mesleğimiz Allah yoludur ve maksadımız da O’nun dinini yaymaktır. Bizim davamız kuru bir kavga ve cihangirlik davası değil, i’lâ-yı kelimetullahdır, Allah’ın dinini yüceltmektir” diyor; oğluna daima İslâm’ın hükümlerine riayet etmeyi, emrindekileri gözetmeyi ve ihsanda bulunmayı vasiyet ediyordu.

GÜÇLERARASI MUVAZENE

Şüphesiz ki bunlar Osman Bey’in çok önemsediği kanun ve kurallardı. Devletin kuruluşunda ve kararlarında Osman Bey ve beraberindeki uc beyleri gaza kuralları hakkında din âlimlerine danışıyor ve uygulamada onların dışına çıkmamaya çalışıyorlardı. Kayınatası Edebâli ve Dursun Fakih, Osman Gazi’nin danışmanları idi. İstişare ve karar organları birlikte hareket ediyor ve böylece devlet maddî-manevî güç muvazenesi çerçevesinde yürüyordu.

Orhan Bey zamanına dair bazı belgeler, Orhan’ın da babası Osman Gazi gibi İlhanîlerin yüksek hâkimiyetini tanıdığını ve onlarla zıtlaşma yoluna gitmediğini göstermektedir.

Orhan, Bizansla savaşan Aydınoğlu Umur Bey ile iyi ilişkiler kurmuş, İznik’in fethiyle İslâm dünyasında şöhreti artmış, Irak Celâyirli Sultanı Hasan-ı Büzürg ile dostça ilişkiler geliştirmiştir.

Orhan Bey, Gazi Umur Bey’in tavassutu ile Bizans’ta taht kavgası yapan Kantakuzen’e yardım etmiş, onun oğlu Mateos’u Sırpların elinden kurtarmış ve Kantakuzen’in damadı olmuştur. Orhan daha sonra Genç Andronikos’un da damadı olmuştur.

SULTAN MURAD’IN BÜYÜK MİRASI

Sultan I. Murad’ın, babası ve dedesinden devraldığı mirası yerli yerinde ve tam bir şuurla tatbik ettiği uygulamalarında açıkça görülmektedir. İslâm’ın hoşgörüsü, müsamahası, dinde zorlama yoktur prensibi sonucu, Rumeli harekâtı fazla bir dirençle karşılaşmadan Balkanların fethiyle sonuçlanmış ve buralar kısa sürede Türk-İslam mührüyle damgalanmıştır.

Öte yandan devletlerarası ilişkiler de, önceki uygulamalara paralel olarak düşmanı çoğaltmamak ve dostları artırmak şeklinde yürütülmüştür. Ayrıca İttifaklar izdivaçlarla kuvvetlendirilmiş ve veraset yollarından istifade edilmiştir.

Karâbet maksadıyla gerçekleşen bu izdivaçları dillerine pelesenk eden bazı kesimler, ciddi bir araştırma yapmaksızın buradan hareketle yanlış sonuçlara varmak istiyorlar. O zamanların anlayışına göre pek tabii sayılan bu yolla krallar, prensler ve prensesler, denkleri sayılan kıral, prens ve prenseslerle evleniyor veya evlendiriliyordu. “Güzel” lakaplı Fransa kıralı Filip (Philippe), İngiltere ile yaptığı on yıllık savaşı bitiren andlaşmayı imzalarken kızının İngiliz kraliyet ailesinden bir prensle evlenmesini şart koşmuş ve bu evlilik gerçekleşerek Filipin kızı İngiliz kıraliçesi olmuştur. (Gelecek hafta, İttifak-İzdaç İlişkileri.)

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
Devlet
Doğrudur.Devletler arasında ebedi düşmanlık ve dostluk olmaz..Önemli olan dostlarımızın sayısını artırmak ve düşmanların adetini azaltmak olmalı..
Yorum Ekleyen: Ahmet Günal     12.01.2023 10:04:26
İsmail Aydın
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

İSMAİL AYDIN KİMDİR?

İsmail Aydın, Hukukçu yazar. Anacığının anlatımına göre koç katımında doğmuş. Koç katımı, Yozgat’ta ekim ayının sonu ile kasım ayının başında olur. Dolayısıyla doğum günü belli değil ama Aydın, doğum günü olarak 29 Ekimi benimsiyor. Koç katımı, döl almak üzere erkek koyunun (Koç) dişi koyunlar arasına bırakılmasına denir.

Peki, hangi yılın koç katımı? O da belli değil. 1950 olabileceği gibi 1949’a da ihtimali var. Her nasılsa nüfusa 08.02.1953 D.lu olarak tescil edilmiş. Yaşı küçük diye ortaokula kabul edilmemiş, bu defa da mahkeme kararıyla, ay ve gün sabit kalmak üzere 1950 olarak tescil edilmiş. İsmail Aydın, doğum gününün bile doğru dürüst kayıt altına alınamayışını, okur-yazar olmayan tolumun  “hal-i pürmelâli” olarak niteliyor.

İsmail Aydın İlkokulu Sorgun’a bağlı Temrezli köyünde, ortaokul ve liseyi Yozgat’ta okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1977 yılında mezun oldu. Yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra Sorgun’da altı yıl avukatlık yaptı. Ekim 1986’da Diyarbakır / Bismil’de Noter oldu. Kastamonu/Tosya, Bolu ve Ankara’da çalıştı, 2015 Şubatında emekliye ayrıldı.

İsmail Aydın çilekeş Anadolu’nun yanık sesi olarak çıkıyor karşımıza. Türkiye’mizin karşı karşıya bulunduğu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunuyor. Üzerine titrediği kesim Gençlik. Ağırlıklı olarak üzerinde durduğu sorun Eğitim.

İsmail Aydın, fakülte yıllarından itibaren yazı hayatının içinde oldu. İlk gençlik yıllarıyla beraber memleket meseleleriyle ilgilendi. Tartışmalı radyo ve televizyon programlarına katıldı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı. Şubat 2013’ten beridir, internet ortamında yayın yapan Ana Haber Gazete’de yazmaya devam ediyor.

Meteorolojinin Sesi Radyosu’nda 2013-2016 yılları arasında yayınlanan Kıssadan Hisseler Programı’nın yapım ve sunuculuğunu üstlendi. Türkiye Noterler Birliği’nin Meslekî Forum Sitesi’nde anılarını yazdı.

Ağustos / 2016’da “Batı’nın Gücü Nereden İleri Geliyor?”, Kasım 2016’da “Yeniden Yükselişe Doğru”, Şubat 2017’de “Umut Ülke Türkiye”, Mayıs 2017’de “Bir Noterin Anıları”, Ağustos 2017’de “Kaybettiklerimiz”, Ocak 2018’de “Kıssadan Hisseler”, Mart 2018’de “Niçin Akif? Niçin Safahat?” isimli kitapları yayımlandı.

Yazı hayatını ve kitap çalışmalarını sürdüren İsmail Aydın evli ve dört çocuk babasıdır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya