Kara Gün Kararıp Kalmaz!
MAKALE
Paylaş
07.02.2023 17:31
364 okunma
Kemal Cengiz
Ülke olarak bir hafta (7 günlük) mateme büründüğümüz bu günler, musibetten nasihatler çıkarma yanında "moral ve motivasyona" da en çok ihtiyacımız olan günlerdir.  
Bu itibarla; depremde hayatını kaybeden binlerce vatandaşımızın geride bıraktığı kederli ailelerine, yakınlarına ve sevenlerine bir nebze de olsa manevi bir teselli olması bakımından Peygamber efendimizin "ölüm gerçeği" hakkındaki şu değerlendirmesini sunmak istiyorum:
Hadis-i şerifinde Peygsmber efenfimiz yedi (7) çeşit ölümden Allah'a sığınarak bunlara karşı redbirli olmamızı tenbih etmiştir. Bu ölümler;  
1-(Tevbe istiğfara fırsat bulunmadan) Ani gelen ölümler, 
2- Zehirli yılan-akrep gibi hayvanların ısırıkları neticesi olarak sonuçlanan ölümler, 
3- Yırtıcı hayvan tarafından parçalanmak şeklinde meydana gelen ölümler, 
4- Yanarak hayatını kaybetmek, 
5- Sele kapılarak 
(Sudan veya duman ve gazdan) boğulmak suretiyle ölmek, 
6- Göçük altında kalarak veya üstüne göçük yakılarak enkaz altında (depremde olduğu gibi)  ölmek. 
7- Harpten kaçarken talihsiz şekilde öldürülmek" (Müsned, 100/10) olarak belirtilmiştir
Lisanımızda "fecaat, feci ölüm" olarak ifade ettiğimiz; aniden gelen ve kaçınılması mümkün olmayan ölümlerde hayatını kaybedenler için de Peygamber efendimiz, "Aniden gelen ölümlerin müslümanlar için bir rahmet olduğunu (Zeylei, T.Keşşaf, 253/3) ve kusurlarının hafiflemesine vesile olacağını" (Müsned, 25042) müjdelemiştir.
 
Bu hadis-i şeriflerden  alacağımız ve anlayacağımız mana şudur:
Böyle facialara maruz kaldığımızda moral olarak yıkılıp çökme yerine: felaketler karşısında ayakta kalmak için moral olacak çareleri  düşünmemiz gerekmektedir.
Bu manada Yüce Allah hayat rejbetimiz olan kitabı Kur'an-ı Kerim'de, "Şüphesiz her zorluğun yanında bir kolaylık da vardır; mutlaka güçlükle beraber bir kolaylık da vardır. Birinden kurtulup  boşaldığında hemen diğerine sarıl ve Rabbine yönel!" (İnşirah, 5-8) buyuruyor. 
 
Bu ayet ve hadisler gösteriyor ki, müslümanlar olarak maruz kaldığımız  zorluklar karşısında "yılmadan ve yıkılmadan" yapabileceğimiz ne ise ona sarılacağız. Birbirimizi suçlamayı bırakacağız, onun hesabını sonra yapacsğız. 
Bu konuda istiklal ve istikbal şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy'un bugünkü gibi geçmişte de yaşadığımız  böylesi sıkıntılar karşısında milletimize seslendiği şu mısralara bir kulak verelim : 
"Sâhipsiz olan memleketin batması haktır;
Sen sâhip olursan bu vatan batmayacaktır.
Feryâdı bırak, kendine gel, çünkü zaman dar...
Davran ki: telâfi edecek bunca zarar var.
Feryâd ile kurtulması mümkün ise haykır!
Yok, yok! Hele azmindeki zincirleri bir kır!
'İş bitti... Sebâtın sonu yoktur! ' deme, yılma.
Ey millet-i merhûme, sakın ye'se kapılma!"
 
Atalarımız, "Kara gün kararıp kalmaz" demişlerdir. İnsanların sıkıntılı günleri sürüp gitmez, arkasından ferah günler de mutlaka gelecektir. Ayette teyid ve tekrar ile vadedilen "zorluktan sonra mutlaka kolaylık" bu demektir.  Gece karanlığının en çok koyulaştığı an, aydınlığın yakın olduğu zamandır. Karanlık gecelerin nurlu sabahının yakın olması inancı ile Yüce Allah yar ve yardımcımız olsun !
Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Kemal Cengiz
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

Kemal CENGİZ
Emekli Müftü

Memleketi olan Ankara/Çamlıdare Ahatlar köyünde 1951 yılında doğdu. İlköğrenimi yıllarında Hafızlık ve Medrese Usulü Arapça tahsili yaptı. 1974 yılında Ankara Merkez (Tevfik İleri) İmam-Hatip Okulu'nu bitirdi. Aynı yıl girdiği İzmir Yüksek İslam Enstitüsü'nden 1978'de BİRİNCİLİKLE mezun oldu.

Dini Yüksek Tahsilini yaparken aynı zamanda İmam-Hatip olarak göreve başladı. Mezuniyetini takiben yurdun çeşitli il ve ilçelerinde Vaiz, İlçe Müftüsü ve İl Müftü Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Toplam 43 yıl görevden sora 2016 yılında "yaş haddinden" emekli oldu.

KELÂM-I KEMÂL adıyla özlü sözlerini içeren bir kitabı yayımlandı. Dini, milli, ahlaki ve sosyal konularda çeşitli gazete ve dergilerde çok sayıda çıkan yazılarına devam etmektedir. Bu yazılarından aldığı derece ve ödülleri ile TAKDİR belgeleri bulunmaktadır. 2007 yılında Diyanet İşleri Başkanlığınca Türkiye çapında açılan "Hutbe Yarışmasında" BİRİNCİLİK ödülü bulunmaktadır.

Dini Yüksek İhtisas Eğitimi (İstanbul-Haseki 4. Dönem) yanında Uzmanlık derecesinde Arapça, orta derecede İngilizce biraz Farsça, biraz da Almanca bilmektedir.

Evli, iki oğulu  ve beş torunu bulunmaktadır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya