Hocam Peyman Kırımlıgil
MAKALE
Paylaş
23.03.2023 05:32
7 yorum
681 okunma
İsmail Aydın

Yorumlarıyla yazılarıma katkı sağlayan Peyman Hanım, Yozgat Lisesi’nden Edebiyat dersi hocamdır. Soyadın da anlaşılacağı üzere Kırım’dan gelme bir aileye mensup. İlkokul beşinci sınıf ile orta bir ve orta ikinci sınıfı Yozgat’ta okumuş, öğretmen olduktan sonra ilk görev yeri olarak da Yozgat’a gelmişti. Halen Bandırma’da yaşıyor.

Hocam tebrik ve takdirlerini gönderirken, hem gönüllü editör görevini hem de bir anlamda benim için eğitim ve öğretim görevini sürdürmüş oluyor. Şüphe etmiyor ve içtenlikle söylüyorum ki, yanlış yaptığım takdirde “Yazı içindeki şu cümle yerini bulmamış, sevgili İsmail” diyecektir. Bu açıdan kendisine müteşekkirim. Yüce Allah böyle hocalarımızın sayısını artırsın ve herkese nasip etsin. Sözlerimin başında, buradan kendisine hayırlı, sağlıklı uzun ömürler diliyor, saygılarımı sunuyorum.

Bana ilk dokunuşu, Edebiyat dersi yazılısından zayıf almam üzerine olmuştu. Anlaşılan ilk yazılılara kadar isimlerimizi tam olarak öğrenememiş, yazılı kâğıtlarından okuyordu: İsmail Aydın, dedi. Korka çekine ayağa kalktığımda, yüzünde tam bir hayret ifadesiyle: “Sen misin, otur dört” dedi. Sonra kararlı bir ses tonuyla, yarı tehdit kokan, yarı ümit aşılayan bir tavırla: “Arkadaşların altı, yedi, sekiz alırken, sen nasıl dört alırsın? Sen yapabilecek bir adamsın, haftaya Akif’in hayatını hazırlayacaksın.”

Bu sözler üzerine fena halde bozulmuştum. Kendimle bir hayli mücadeleden sonra, Hocamın beni sevdiğine karar verdim ve ödevi hazırlamaya koyuldum.

ATİYİ KARANLIK GÖREREK AZMİ BIRAKMAK

İşte o tarihe kadar Safahat’ı elime almamıştım. Rahmetli Yılmaz Göksoy’un, burası ilkokul çocuklarına ait bir kütüphane, diyerek Çocuk Kütüphanesi’nden kovalamasıyla, Halk Kütüphanesi’ne gittim. Görevliden Safahat’ı alarak inceledim. Anlayabildiğim her satırından istifade ediyordum. En fazla yararlandığım şiir, “Atiyi karanlık görerek azmi bırakmak” şiiri idi. Bu şiir bir ayeti kerimenin tefsiri mahiyetinde idi ki, giriş kısmında yer alan “Ey dipdiri meyyit, iki el bir baş içindir / Davransana eller de senin, baş da senindir” mısrası insanı harekete, çalışmaya teşvik ediyor, ümit ve azim aşılıyor, ye’se düşmekten sakındırıyordu. “Ye’s öyle bataktır ki; düşersen boğulursun / Ümmide sarıl sımsıkı, seyret ne olursun!” Hocam o ödevi vermekle, öğretmenim olarak bana karşı tarihi sorumluğunu yerine getirmiş oluyordu. Dersimi hazırladım ve okuduğum bu şiirle durumu düzelttim. Hocam on üzerinden sözlü notu olarak on vermişti.

Hocamın bir temennisi o gündür bu gündür ilgimi çeker. 1925 yılının Şubat ayında, Kur’ân’ın sağlıklı bir meali ile tefsirinin yapılması için Meclis karar vermişti. Birilerinin “Türkçe Kur’ân” dediği işin aslı meal idi. Meal kısmını Akif, tefsir işini de Elmalılı Hamdi Yazır yapacaktı.

Hamdi Yazır tefsiri hazırladı, yayınlandı. Akif bir hayli çalışarak belli bir mesafe almıştı. Fakat takip eden yıllarda yaşanan siyasi gelişmeler, Akif’i tereddüt içinde bıraktığından, çalışmasını teslim etmeyerek Yozgatlı bir arkadaşına emanet etmişti. Ne yazık ki Akif’in çalışması bugüne kadar yayınlanmamıştır. Bunu anlattığımda Peyman Hocam: “Keşke yayınlansaymış, Kur’ân’ımızın bize ne mesajlar verdiğini Akif’in kaleminden öğrenmiş olurduk” demişti.

İŞGALE AĞLAYAN BÜLBÜL

Hocamızın, Akif’in Bülbül şiirini arkadaşımız Şükrü Karabacak’a okutması ayrı bir tercih gibi gelmişti bana. Çünkü Şükrü lise birde iki senelikti, o sebeple daha önceden aşinalığı olabilirdi. Onun, “Eşin var, âşiyanın var, baharın var ki beklerdin; Kıyametler koparmak neydi, ey bülbül, nedir derdin?” mısralarını gönülden okuyuşu, gönül telimize dokunmuştu.  O şiirle -Akif’in de ifadesiyle- maziye tırmanmış ne hicranlar, neler anmıştık. Yunan işgaliyle beraber “o şevketli mazi serab olmuş; o kudretler, o satvetler türab” olmuştu. Ardarda gelen mısraların her biri bir öncekinden daha dokunaklıydı. Akif, Öyleyse, “Benim hakkım, sus ey bülbül senin hakkın değil mâtem.”diyordu.

Gençliğe vatan sevgisi, bir Hocanın nezaretinde bir şiirle ancak böyle verilebilirdi. Hocam bu şerefli görevi başarıyla yerine getirmişti. Ve Akif işte böyle bir şairdi. Birileri bülbüle aşk nağmeleri söyletirken, o vatan ıstırabını terennüm ettiriyordu.

İKİ İSMAİL

Arkadaşım İsmail Bozkurt’la sınıfta iki İsmail idik. İkimiz de edebiyat dersinin tartışmalı sorularına katılır kendimize göre cevaplar verirdik. İsmail Bozkurt felsefî açıklamaları andırır değerlendirmeler yapar, bendeniz de karınca kararınca fikrimi söylerdim. Bir keresinde aynı derste, ikimiz de peş peşe söz alarak açıklamalar yapınca, halen gazetecilik yapan Osman Hakan Kiracı arkadaşımız oturduğu yerden: “Hocam bunların birisi İsmail Efendi, birisi İsmail Bey” demiş ve ortam biraz gerilmişti. Hocamız büyük bir dirayetle ve yerinde müdahalesiyle sınıfı sakinleştirmişti.

Başka bir ödevle de Yahya Kemal’in hayatını hazırlamıştım. “Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik / Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik. / Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı, ilerle / Bir yaz günü geçtik Tuna’dan kafilelerle” mısralarını coşkuyla okumuş, sunumumu şöyle bir cümleyle bitirmiştim: “Yozgat milletvekilliği de yapan şairin bazı gönül maceraları olmuş ise de ömründe hiç evlenmemiştir.” Sınıfın tebessümle karşıladığı bu sözler üzerine Hocam: “Ya öyle mi?” diye tepki verirken, eğitim çağında olduğumuzu hatırlatarak, üzerinize lazım olmayan şeylerle fazla ilgilenmeyin, demek istemişti.

İLGİNÇ BİR ÖDEV

Hocamızın zaman zaman verdiği ilginç ödevler de olurdu. Bunlardan birisi, “fakat, ama mamafih, lakin” gibi kelimeleri bir cümle içinde kullanmaktı. Bu ödevi, otuz-otuz beş kişilik sınıftan yalnız kadim dostum Mehmet Aktan yapmıştı. Ana Haber Gazete’de yazılarını okuduğumuz Aktan’ı, Hocamız, hem kurduğu cümleden, hem de koca bir sınıf içinde bir tek onun yapmış olmasından dolayı bir on numara vererek ödüllendirmişti. Takdir edici davranışlarıyla bizi çalışmaya teşvik ederdi.

ARKADAŞ GİBİYDİK

Hocamızın müstesna özelliklerinden biri de bizimle arkadaş olmasıydı. Gerçi onunla yaşıt olan arkadaşlarımız yok değildi aramızda ama ortalama olarak her birimizden ya üç dört yaş, bilemedin beş yaş büyüktü. Bu ufak yaş farkına rağmen biz hocamıza derin bir saygı duyardık. Doğrusu o da kendisini saydırmasını bilirdi. Bu çerçevede Hocamız bize dokunur, bir şeyler kazandırırdı; biz de ona saygı duyar anlattıklarından yararlanırdık. Zaten başka da yolu yoktu. Öğretmeninden bir şeyler öğrenmek isteyen talebe ona saygı duyacak, öğretmen de öğrencisine bir şeyler verecekse ona sevgi ile dokunacaktı. Peyman Hocamız, bizlere sevgi ile dokunmuştu. Ara sıra telefonlaşırız. O dokunuşun hazzını ben şahsen halen yaşıyorum. Daha fazla söze hacet var mı?

Hocamıza buradan tekrar hayırlı, sağlıklı uzun ömürler diliyor, saygılarımı sunuyorum.

Değerli okurlarımın Ramazanını tebrik ediyorum.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 7 yorum yapıldı
Değerli İsmail bey.
Hz. Ali r.a efendimizin "Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum" düsturundan hareket etmek suretiyle, değerli öğretmeninize vefanızı göstermeniz çok değerli. Bu vesileyle biz de size ve sizin bu yazıyı yazmanıza vesile olan değerli hocanıza teşekkür edelim vesselam.
Yorum Ekleyen: Lütfi     28.03.2023 23:33:08
Özlem
Kişinin hamurunu yoğuran öğretmenlere saygılar..
Yorum Ekleyen: Adnan Güneş     26.03.2023 11:18:24
Hocam Peyman kırımlıgil
Çok güzel samimi içten bir yazı olmuş
Yorum Ekleyen: Funda     25.03.2023 14:34:41
Ne mutlu size
Hocanız hayatta ve hala sizinle irtibatını kesmemiş...Siz onunla hocanız da sizinle gurur duyuyordur.Bu topluma İslamı ve müslümanları kötü göstermek için her yolu denediler ancak Hoca kelimesine bir türlü dokunamadılar.Geçen hastanede gençler bile doktorlara hocam diye hitap ederken bunu düşündüm ve sevindim...
Yorum Ekleyen: Ahmet Günal     25.03.2023 09:45:55
Unutulmayan Öğretmenler
İsmail Bey Bu Güzel Yazınızı Zevkle Okudum. Yazınız Bana İlkokul Öğretmenlerimden Başlayarak Hepsini Minnetle ve Dualarımla Anmama Vesile Oldu. Teşekkürler.
Yorum Ekleyen: Kadir Sinoplu     25.03.2023 08:49:00
öğretmen
Bir Öğretmen binlerce öğretmen,binlerce avukat,binlerce mühendis mimar,binlerce bürokrat, binlerce....vb vb vb üzerinde rehber-eğitici-öğretici- iz bırakıcı, bu yazının bende bıraktığı etki-intiba bu. Ne güzel anlattın İsmail Bey.
Yorum Ekleyen: mehmet çiftçi     25.03.2023 07:01:31
Hocam....
"Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer" diyen şairimiz lise yıllarındaki anılarına götürmüştür.Yazında bana da yer verdiğin beni de anımsaðığın için.Mutlu oldum ,gurur duydum senin gibi verimli düzgün insanların yetişmesinde katkım olduğu için. Yazar olmak ufkun arkasındaki aydınlığı görmek okurlarına gösterebilmektir.Sen bunu çok güzel yapıyorsun.Kutluyorum seni.Böyle bir öğrencim olduğu için de onur duyuyorum.Güzel günlerde yazman okuyanların da mutlu etmen dileğiyle sevgiler İsmail.
Yorum Ekleyen: Peyman Kırımlıgil     23.03.2023 15:30:43
İsmail Aydın
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

İSMAİL AYDIN KİMDİR?

İsmail Aydın, Hukukçu yazar. Anacığının anlatımına göre koç katımında doğmuş. Koç katımı, Yozgat’ta ekim ayının sonu ile kasım ayının başında olur. Dolayısıyla doğum günü belli değil ama Aydın, doğum günü olarak 29 Ekimi benimsiyor. Koç katımı, döl almak üzere erkek koyunun (Koç) dişi koyunlar arasına bırakılmasına denir.

Peki, hangi yılın koç katımı? O da belli değil. 1950 olabileceği gibi 1949’a da ihtimali var. Her nasılsa nüfusa 08.02.1953 D.lu olarak tescil edilmiş. Yaşı küçük diye ortaokula kabul edilmemiş, bu defa da mahkeme kararıyla, ay ve gün sabit kalmak üzere 1950 olarak tescil edilmiş. İsmail Aydın, doğum gününün bile doğru dürüst kayıt altına alınamayışını, okur-yazar olmayan tolumun  “hal-i pürmelâli” olarak niteliyor.

İsmail Aydın İlkokulu Sorgun’a bağlı Temrezli köyünde, ortaokul ve liseyi Yozgat’ta okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1977 yılında mezun oldu. Yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra Sorgun’da altı yıl avukatlık yaptı. Ekim 1986’da Diyarbakır / Bismil’de Noter oldu. Kastamonu/Tosya, Bolu ve Ankara’da çalıştı, 2015 Şubatında emekliye ayrıldı.

İsmail Aydın çilekeş Anadolu’nun yanık sesi olarak çıkıyor karşımıza. Türkiye’mizin karşı karşıya bulunduğu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunuyor. Üzerine titrediği kesim Gençlik. Ağırlıklı olarak üzerinde durduğu sorun Eğitim.

İsmail Aydın, fakülte yıllarından itibaren yazı hayatının içinde oldu. İlk gençlik yıllarıyla beraber memleket meseleleriyle ilgilendi. Tartışmalı radyo ve televizyon programlarına katıldı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı. Şubat 2013’ten beridir, internet ortamında yayın yapan Ana Haber Gazete’de yazmaya devam ediyor.

Meteorolojinin Sesi Radyosu’nda 2013-2016 yılları arasında yayınlanan Kıssadan Hisseler Programı’nın yapım ve sunuculuğunu üstlendi. Türkiye Noterler Birliği’nin Meslekî Forum Sitesi’nde anılarını yazdı.

Ağustos / 2016’da “Batı’nın Gücü Nereden İleri Geliyor?”, Kasım 2016’da “Yeniden Yükselişe Doğru”, Şubat 2017’de “Umut Ülke Türkiye”, Mayıs 2017’de “Bir Noterin Anıları”, Ağustos 2017’de “Kaybettiklerimiz”, Ocak 2018’de “Kıssadan Hisseler”, Mart 2018’de “Niçin Akif? Niçin Safahat?” isimli kitapları yayımlandı.

Yazı hayatını ve kitap çalışmalarını sürdüren İsmail Aydın evli ve dört çocuk babasıdır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya