Peygamberimiz 632 tarihinde vefat edince “Emirel müminin” devri başladı. İlk halife Hz. Ebubekir sıkıntılı bir süreçten sonra seçimle başa geldi. Sonra Hz. Ömer efendimiz seçildi. Adaletle fetihle geçen yılların sonunda şehit edildi. Hz. Osman Seçildi. İlk altı yıl adalet ve fetihlerle geçerken son altı yıl Emevi ailesinin yönetimi ele geçirmesiyle sıkıntılı bir süreç başladı ve sonu kanlı bitti. Hz. Osman’ı şehit ettiler. Yahudi mezarlığına defnettiler.
Hz. Ali dönemi çok ama çok sıkıntılı geçti. Cemel Vakası, Basra Savaşı ya da Deve Olayı 8 Aralık 656 tarihinde, Halife Hz. Ali ile Peygamberimiz Hz. Muhammed'in eşi Aişe'nin taraftarları arasında, Basra'da gerçekleşirken Müslümanlar arasındaki ilk iç savaştır. Sıffın Vakası İlk Fitne esnasında, Halife Hz. Ali ile Suriye valisi Muaviye arasında binlerce Müslümanın, sahabenin şehit olmasına sebep oldu.
Tüm bu acı olaylara Hz. Peygamberin ümmeti sebep oldu. Yani ümmet birliği sağlanamamıştı. Olaylar durulmadı. Hz. Hüseyin'in yanında bulunan 70 adama karşılık, Halife Yezid'in ordusu tarafından şehit edildiler. Hz. Hüseyin'in ailesi esir alındı. Kanlı bir şekilde biten bu olay, tarihe Kerbela Olayı olarak geçti. Kerbelada Hz. Peygamberimizin torunları yine Hz. Peygamberin ümmeti olduğunu söyleyenler tarafından şehit edildi.
Hele Halife Yezit döneminde Medine’nin kuşatılması var ki acılardan acı beğen. “Harre Muharebesi” veya Harre Olayı, 683 yılında Emevi kuvvetleri ile Medineliler arasında meydana geldi. Emevilerin zaferi ile sonuçlandı. Sahabelerden 80 veya 300 kişi, hafızlardan 700 kişi öldürüldü. Yani ümmetin ordusu Medine’yi kuşattı. Nice sahabeler şehit edildi. Yetmedi Medine üç gün yağma edildi. Medineli kadınların ırzına geçildi. Doğan çocuklara “Harre çocuğu” denildi.
Evet, tüm bunlar Hz. Peygamberimizin vefatını takip eden elli yıl içinde gerçekleşti. Emeviler özellikle Türkistan’da ne acılar yaşattılar. Yetmedi birde “sünnet” kontrolü yapma ihtiyacı duydular. Sonunda mağlup olup yerlerini Abbasilere bıraktılar. Tarih iyi incelenirse Emevi-Abbasi kavgası ne canlara sebep oldu.
Bu tarihlerde artık tek bir halifelik yoktu. Endülüs Emevileri kendilerine bir halifelik ihdas ettiler. Yani ümmet param parça olmuştu. Bu dönemde Şiilik, Fatimilik, Sünnilik ortaya çıkınca halife sayısı üçe çıkmıştı. Yani ümmet parçalanmaya devam ediyordu.
Büyük Selçuklu devleti de Müslümanlar arasındaki savaşlara sahne olurken yine ortada ümmet yoktu. Türkistan’da kurulan ilk Müslüman devletleri arasında savaşlar eksik olmazken ümmet fikri yine ortada yoktu. Büyük Selçuklu Devleti parçalanırken savaşlar eksik olmadı. Yani ümmet olduğunu iddia edenler savaşıyor, ölüyor veya öldürüyorlardı.
Anadolu Selçukluları bir taraftan Haçlı sürülerine karşı savaşırken bir taraftan da kendi aralarında kavga etmekten geri durmuyorlardı. Bu ortamda kurulan Osmanlı Beyliği ilerleyen yıllar Devlet-i Aliye adını alırken Müslüman Timur ile Müslüman Yıldırım Bayezid arasında Ankara savaşında birbirlerine kılıç çekildi. Öldü veya öldürüldüler. Savaşanlar ümmetti.. Müslümandı.
Akkoyunlu-Karakoyunlu kavgaları, Osmanlı-Sefavi kavgaları, Şii-Sünni çatışmalarının öznesinde ümmet vardı. Ümmet. Çaldıranda, Ridanyede, Mercidabıkta savaşan ordular Müslüman ordularıydı. Yani ümmetin ordularıydı.
Fas, Tunus, Cezayir ve Libya’nın fethinde karşı karşıya gelip birbirine kılıç çekenler “Muhammet Ümmetinin” askerleri değilmiydi. Birinci Dünya Savaşında Allahu Ekber dağlarında Osmanlı Ordusu ile Rus ordusu savaşırken Rus ordusunu oluşturan Türkistan alayları yanı Müslüman Türkler değilmiydi..?
Çanakkale’de, Süveyş’te, Medine’de, Mekke’de, Yemende Osmanlı ordusuyla savaşanlar Müslümanlar değilmiydi. Yani ümmetin insanları değilmiydiler.
Özellikle son yüzyıl içinde meydana gelen savaşlar, isyanlar Afrika’da, Asya’da özellikle Ortadoğu’da bir birini öldürenler ümmetin insanı değilmiydiler…?
Eğer bir ümmet ve ümmet bilinci var ise tüm bunlar olmamalıydı. Yahudiler, İsrailliler, Amerikalılar, İngiliz ve Fransızlar bu coğrafyada kan dökerken nerede idi bu ümmet…. Gazze’de, Filistin’de, Libya’da, Irakta, Suriye’de, Keşmir’de, Seylan’da ve Irak-İran savaşında dökülen kan ümmet kanı değil miydi.?
ABD ve ortakları Irak’ı, Suriye’yi, Libya’yı bombalarken nerede idi şu ümmetçiler… Nerede?
Evet, dostlar, kardeşlerim bütün bu acı olaylar gösteriyor ki ümmet fikri dini idi. Hz. Peygambere inanalar Hz. Peygamberin ümmetidir. Ancak tarih boyunca savaşmış, ölmüş, öldürmüşlerdir. Dolayısıyla fikir ümmetçilik teorik olarak doğrudur.. Lakin pratik olarak hiç olmamıştır.
Sonuç olarak 1400 yıldan beri kendi coğrafyamızda yaşananlar siyasidir. Politiktir. Egemen olma kavgasıdır. Eğer öyle olmasaydı Emeviler, Abbasiler o büyük “İmamı Azamı” zindanlarda kırbaçlayarak öldürmelerini hangi ümmet fikriyle açıklayacağız?
16.07.2025 ERZURUM