Müslümanın Üslubu Hakaret Ve Saldırganlıktan Uzak Olmalıdır
MAKALE
Paylaş
23.11.2022 12:30
1 yorum
1.024 okunma
Nurettin Dursun
Dün bu sayfada aynen şu paylaşımı yaptım:
 
"Allah'a hakkı ile iman eden bir insanda kesinlikle psikolojik bir rahatsızlık olmaz." 
 
 Kendi düşüncelerimizi düzgün bir üslupla hakaret ve saldırganlık göstermeden ortaya koyabilir ve daha faydalı da olabiliriz.
 
Şimdi bu konuyu irdelemeye devam edelim.
 
"Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele." (Bakara,155)
 
Demek ki Allah; insanları korku, açlık, mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek insanları imtihan eder. Hakkı ile iman etmiş ve Allah'a teslim olmuş iradesi sağlam insanlar bunları problem yaparak dengesiz bir hayatın içerisine düşmezler. Bunun bir imtihan olduğunu düşünerek sabrederler.
 
"Sana gelen iyilik Allah’tandır. Başına gelen kötülük ise nefsindendir. Seni insanlara elçi gönderdik; şahit olarak da Allah yeter."(Nisa, 79)
 
Demek ki insanın başına gelen kötülükler kendi nefsinin işledikleri yüzündendir. İnsan nefis muhasebesi yaparak yaptığı yanlışları gözden geçirerek bunları düzeltecektir. Bunu ancak Allah'a hakkıyla iman eden insanlar yapar.
 
"Hanginizin daha iyi iş yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratan O'dur. O, Mutlak Üstün Olan'dır, Çok Bağışlayıcı'dır." (Mülk, 2)
 
Bazı insanlar kendilerine yakın insanların ölümünü hazmedemezler ve kendilerini ciddi anlamda sıkıntıya sokarlar. Allah hakkıyla iman etmiş teslim ol olmuş insanlar ise hayatın da ölümün de Allah'tan olduğunu bunun bizleri imtihan etmek için gerekli olduğunu düşünerek buna karşı hiçbir psikolojik dengesizliğe uğramadan sabrederek direnç gösterirler.
 
Yapılan izahlardan anlaşılacağı üzere insanın başına gelen psikolojik dengesizlik ve bunalımlar insanın doyumsuzluğundan,  iman şuurundaki eksikliğinden dolayı dayanma gücünün yetersiz kalmasından kaynaklanmaktadır. Bunun yegâne çaresi, ferdi olarak tahkikî bir iman seviyesine, iman vasıtasıyla fikir ve duygu terbiyesine, dünya metaına karşı yüksek bir kanaat zenginliğine ulaşmaktır. 'Kanaat en büyük hazinedir.' bundan dolayı söylenmiştir.
Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
Mustafa Özkan sayısı az bulunan insanlar
Nuerttin dursun resminebaktım facden ttanıdıyorum bu yazsını okudum şaşırdım doğrusu facde yalpalayan nurettin gitmiş çok şükür
Yorum Ekleyen: Mustafa özkan     1.04.2023 16:42:48

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya