Menderes’in katledilmesi
MAKALE
Paylaş
18.09.2022 20:20
490 okunma
Atilla Yayla
17 Eylül 2022 Adnan Menderes’in alçakça katledilişinin 61’inci yıl dönümü. Menderes, Zorlu ve Polatkan’dan bir gün sonra, idam edildi. Menderes ve arkadaşları ölüm günlerinde rahmet ve hürmetle, darbeci zalimler ise öfke ve nefretle anılmakta…
Adnan Menderes hevesli bir genç olarak siyasete Serbest Fırka’da başladı. Fırka, Halk Fırkası’nı ilk genel ve serbest seçimde silip süpüreceği anlaşılınca, kapatıldı. M. Kemal’in bir Aydın gezisinde tanıştığı ve sevdiği bu genci Halk Fırkası’na yönlendirmesi üzerine Menderes bu partiye girdi. Daha sonra Aydın milletvekili olarak, seçilmekten ziyade atanmak yoluyla, Meclis’te yer aldı.
Meclis’te geçen ilk yıllarında Menderes fazla sesi çıkmayan bir insan olarak tanındı. Komisyonlarda çalıştı ve olgunlaştı. Menderes bilge bir insandı ve Demokrat Parti hareketinin gerçek lideriydi. Partide Kemalist kadrodan Celal Bayar da tarihî bir figür olan İsmet İnönü’yü dengelemek üzere yer bulmuştu. Ancak, sisteme demokratik açıdan asıl eleştirileri getirebilecek, diktatörlüğe diktatörlük diyecek cesarete sahip kişi Menderes’di.
Menderes, rahmetli Kazım Berzeg’in tatlı üslubuyla anlattığı üzere, 1945 yılında Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu üzerine Meclis’te yapacağı konuşmaya ne diyeceği merakla beklenen bir isim olarak çıktı. Konuşmasını tamamlayıp kürsüden indiğinde artık bir liderdi. Bu tarihî konuşmasında hiç çekinmeden sistemin diktatoryal yanlarına dikkat çekti.
İnönü’nün demokrasiye geçiş sözünde durması ve Demokrat Parti’nin 1946 seçim hilesine rağmen demokratik yollardan sapmaması sayesinde Türkiye 14 Mayıs 1950’de ilk demokratik seçimleri yaşadı. Bu seçimler, dönemin liberallerinin öncülüğünde gündeme gelen ve hem iktidarın hem de muhalefetin ortak kararıyla kabul edilen bir sistemle, yargı gözetim ve denetiminde yapıldı. CHP seçimden galip çıkmayı umuyordu, zira kendisini halkın velinimeti olarak görmekte ve uğruna bunca fedakârlık yaptığı halkın kendisini iktidarda tutacağına inanmaktaydı. Tersi vuku buldu; halk Demokrat Parti’ye büyük teveccüh gösterdi ve Halk Partisi’ni iktidardan indirdi...
Bu iktidar değişikliğinin önemi abartılamaz. Türkiye böylece bir tek parti diktatörlüğünden en medenî ve barışçıl usulle, seçimlerle kurtuldu. Kimsenin burnu kanamadı. Taraflar silaha sarılarak birbirini öldürmeye yönelmedi. Bu hâlâ özellikle İslam Dünyası’nda tekrarlanamamış bir zaferdir.
Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Atilla Yayla

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya