Gazze’den Kıbrıs’a bitmeyen oyun
MAKALE
Paylaş
21.11.2023 20:20
306 okunma
Mahmut Övür

Bugün Gazze'de İsrail'in yaptığı katliamların 100 yılı da aşan bir geçmişi var. 7 Ekim sadece bir bahane. İşin arkasında İngiliz mandacılığıyla başlayan işgal ve katliam süreci var. Sadece Filistin'i değil bütün bir coğrafyayı İngilizler öyle bölüp parçaladı ki, hiçbir halk huzur içinde yaşayamadı. Türkiye'nin bölgeyle bağını kopardıkları gibi Arapları da birbirine düşman devletlere ayırdılar. Arap'ı Türk'e, Kürt'ü Fars'a, hatta hepsini birden bölgede yaşayan Hıristiyan halklara düşman edecek nifak tohumları daha o zaman atıldı.

İçimizdeki "Batıcılar" da dâhil hepsi sanki her şey Hamas'ın 7 Ekim saldırısıyla başladığı yalanına sarılıyor. Oysa bütün bu kirli hesapların arkasında dün de bugün de emperyalist bir akıl var. Daha dün Irak'ı nasıl yalanlarla işgal ettikleri unutulmadı.

Şu gerçek de çok açık: ABD ve İngiltere bugüne kadar el attıkları hiçbir sorunu çözmedi, hatta bilinçli bir biçimde çözümsüz bıraktı. Bunun son örneği de Karabağ'dı.
İlk örneklerinden biri de "vaat edilmiş topraklar" içinde gösterilen Kıbrıs'tı. Bu mesele Kıbrıs'ın garantör ülkesi Türkiye'nin 1974'teki Barış Harekâtı'nın üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen çözülmedi. Başta İngiltere olmak üzere Batı Bloku, çözüme yönelik her adımı sabote etti.

Daha vahimi, Kıbrıs'ta en büyük askeri üsse sahip İngiltere, sorunun çatışmaya dönüşmesini bizzat örgütledi. 6-7 Eylül kışkırtmaları dâhil her olayda İngiliz parmağı vardı.

Şu sıralarda Türkiye'nin dış dünyaya sesini ileten TRT World'ü izliyorum. İngilizce yayın yapan TRT World, özellikle Filistin-İsrail savaşında İsrail'in Gazze'deki vahşetini bütün çıplaklığıyla dünyaya duyururken, buna paralel dünyadaki sorunlu alanlarla ilgili gerçekleri de ekrana taşıyor. Gazeteci Bora Bayraktar'ın yönetimindeki TRT World, bu açıdan ilk adımı, "Ukrayna Savaş Günlükleri" belgeseliyle attı ve TRT dünyanın en prestijli Uluslararası Emmy Ödülü'nü kazandı. Şimdi sırada "Kıbrıs Belgeseli" var.

Birkaç gün önce bu belgeselin birinci bölümünü izledim. Ayrıntısına girmeyeceğim; o belgeselde konuşan 1941 Lefkoşa doğumlu Kıbrıs Türkü Metin Aybars, emperyalizm üzerine yazılan onlarca kitabın ortaya koyduğu gerçeği birkaç cümleyle anlatıyor:
"Enosis olacak dedikleri zaman Rumlar adaya gemiyle kaçak silah getirmişti. O zaman İngiliz yönetimi var tabii. Abdullah Çavuş isimli bir Türk de bu gemiyi ihbar etti. Birkaç gün sonra da öldürüldü. İngiliz hükümeti böl-parçala-yönet taktiğini çok güzel yapıyor.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya