İlahi Komedya ve İslam
MAKALE
Paylaş
19.12.2021 18:52
550 okunma
Serdar Turgut

Dante ALighieri’nin 700’üncü ölüm yıldönümü nedeniyle 13 Eylül tarihinde yazmış olduğum yazının başlığı ‘Asil aşkı ve Dante’ydi.

7 ay önce yeni tür yazılar yolculuğuma başlamadan önce almış olduğum mümkün olabildiğince ilahiyat çerçevesinde yer alan konulara girmeme kararım doğrultusunda neredeyse tamamen ilahiyatı ilgilendiren bir eser olarak görülebilecek Dante’nin İlahi Komedya ( Divine Comedy) adlı büyük eserini o yazımda başlığından da anlaşılabileceği gibi tamamen farklı bir boyutuyla ele almıştım. O yazımda anlattıklarımın tamamen arkasında duruyorum ama o yaklaşımın İlahi Komedya gibi ağır teolojik ve felsefe yüklü içeriğine bir haksızlık olacağı belliydi. Nitekim yazıdan sonra bilgili arkadaşlarımdan aldığım eleştiriler bu eksikliğe işaret etmişti. Özelikle eserdeki İslam etkisinin işlenmemiş olmasına dikkat çeken uyarılar üzerine aslında fazla bilmediğim ve okuduğum her şeyin bana yeni geldiği bir dünyaya da girmek zorunda hissettim kendimi. Eylül ayından bu yana konuyu bir şekilde yazmak istiyordum, konu hakkında çok fazla yapılmış çalışma var olduğundan, ben de eksik bırakmamak arzusunda olduğumdan, ayıca bir yanlış yapmaktan, yanlış anlaşılmaktan da korktuğumdan 4 aydır çalıştığım halde yazmayı erteleyerek bugüne kadar geldim. Hala daha tam hazır olduğumu da düşünmüyorum ama yine de konuları düşünme, öğrenme süreçlerimi okuyucuyla paylaşmak kararım nedeniyle bugün konuya gireceğim; umudum yanlış olduğunu düşündüğünüz veya eksik bulduğunuz bölümler hakkında bana yazmanız ve dinamik bir bilgi alışverişi süreci kurmamız.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya