Veli Şirin Üstadımdan Özetle: OSMANLI DEVLETİNİN KURUCUSU OSMAN BEY
MAKALE
Paylaş
15.12.2023 15:11
1.674 okunma
Durdu Şahin

Osman Bey, Kayı Beyi Ertuğrul Gazi'nin mahdumudur. Ertuğrul Gazi'nin 1281 yılında rahmet-i Rahman'a kavuşmasından sonra 23 yaşında "Kayı Beyi" unvanına ulaştı.

1258 Söğüt doğumlu Osman Bey, Kayı Beyi unvanıyla beyliğini kuvvetlendirmeye çalıştı. Cevredeki Türk beylikleri ile iyi geçinerek öncelikle Bizanslılardan toprak kazanmaya uğraştı.

İlk önce kuzey-batıdaki Bizans derebeylerinin elinde bulunan humuslu toprakların  fetihlerini gerçekleştirdi. İnegöl tekfuru ile savaştı. Karacahisar'ın fethini başardı. Yenişehir'e kadar ulaştı. Eskişehir çevresinde hakimiyet sağladı. Bu başarıları sebebiyle Anadolu (Türkiye) Selçuklu sultanı tarafından Kuzey Batı Uç Beyi unvanıyla ödüllendirildi. 

Osman Bey, bilahare Sakarya Nehri boyunda fetihlere girişti. Ahilerle gereğine uygun münasebetlerde bulundu. Ünlü Ahi şeyhi Edebâli'nin kızı Bala Hatun ile evlendi. Beyliğin yönetilmesinde özellikle adalet ve eğitim işlerinde ahilerden  bihakkın faydalandı.  1299 yılında Anadolu (Türkiye) Selçuklu Sultanı III. Alâaddin Keykubad'ın Moğollar tarafından tahttan uzaklaştırılmasından sonra Anadolu (Türkiye)

Selçuklu Devleti'nin bazı saygın devlet adamları ve komutanları Osman Gazi'ye katıldılar. Osmanlı Beyliği Anadolu'daki nüfusunu daha da kuvvetlendirdi. İşte bu ve benzer sebeplerle Osmanlı Devleti'nin kuruluş yılı olarak 1299 yılı benimsenmiştir.

1302 yılında bölgedeki Rum tekfurlarının İstanbul'dan da destekle hazırladıkları güçlü bir orduyu Koyunhisar'da yendi. Bundan sonra Osman Bey İzmit ve Bursa'nın fethi için hazırlıklarda bulundu. Lâkin Bursa'nin fethini gerçekleştiremedi.

Osman Bey devrinde Abdurrahman Gazi, Samsa Çavuş, Akçakoca, Konuralp, Aykutalp  gibi komutanlar çeşitli yönlerde fetihlerini başarılı bir şekilde sürdürdüler. 1313 yılında Bizans Harmankaya tekfuru Köse Mihal Müslümanlığı kabul eyleyip Osman Bey ile birlikte fetihlere katıldı. Yarhisar tekfurunun kızı Nilüfer hatun ile oğlu Orhan Bey'i nikahladı.

1324 yılında rahmet-i Rahman'a kavuşan ve  Kabri Bursa'da bulunan Osman Gazi; adaletli, dindar, merhametli ve soylu bir kişiliğe sahipti.

Fethini gerçekleştirdiği yerlerdeki Rumlar onun adaleti ve iyiliğinden Osmanlı Devleti'ne daha bir samimiyetle bağlanıyorlardı. Bu kişilerden birçoğu Müslümanlığı kabul eylemişti. Köse Mihal bunların en önemlilerindendir.

Osman Gazi'nin rahmet-i Rahman'a kavuştuğunda serveti onun ne kadar sade bir hayat sürdüğünü gösteriyor. Birkaç binek hayvanı, üç sürü koyun, kılıç, tuzluk vs.

Allah, ahiret yurdunu cennet eylesin. Cennette Peygamber (s.a.v) Efendimize komşu eylesin.

Amin.

Kaynak:
Veli Şirin, Ana Hatlarıyla SİYASİ-KÜLTÜREL OSMANLI TARİHİ.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya