Vakıf
MAKALE
Paylaş
28.05.2024 17:57
329 okunma
Ali İlkbahar

Vakıf; Allah'ın emanetinin Allah rızası için emanetçi gibi yerine yetiştirme hizmeti. Allah'ın rızasına giden yolda gelen duaların, merhametin coştuğu vicdanların, vahyin gösterdiği toplumda Allah'ın emanetlerinin Allah'a şükür ve kul olma mutluluğunda bu görevi veren, Yaradan’a şükür adil hak ve haklının emin olduğu bir dünya.

Vakıf; Allah'ın Kur'an'da Peygamberimizin uygulaması ile sosyal dengenin gerçek mal ve mülk sahibine huzur ve adaletin, paylaşmanın, benim diye değil emanetçisi olduğu Rabbine yürekten inanarak yaptığı amelleri ile emaneti yerine yetiştirme heyecanı. Mutluluğundan topyekûn toplumun ortak amellerde, kardeşlikte, ibadette, yönetimde, yönetilenin de aynı gayeye yürümesi.

Allah'ı, onun elçisini, peygamberini çağırılan günde Allah'ın evine yaradan adına daveti. Aleni ve yüksek mikrofonla davet edildiği için Rabbimin davetini duymadım şansı da yok. Mescitlerde (Allah'ın evi diye) bildiğimiz mescitleri; bilmiyorum, görmedim, işitmedim demek suçu daha da artırır.

Allah'ın verdiği canı, malı, aklı vs. Allah yolunda öldüren emperyalistlerin, Allah düşmanlarının kullarını evinde yuvası başına yıkıldığında, senin çağrına koşarak mescide koşan sevdalıların namazda füzelerle şehit olmalarının, o cennete Allah'ın vaat ettiği en güzel makama giderken müslüman kardeşine geleni, zulmü öldürenlere, ölen çocukların definlerinde anne diye ağlarken suskun, ağabeyine enkaz altında kalmış annesini ararken ne olduğunu, yüzünden akan kanı anlamayan, şaşkın şaşkın ağıtlarına cevap olmadığında hıçkırıklarla oturmuş ne olacağını, nereye gideceğini bilmeyen yavru, kuru ekmeğe nasıl sevinip o ekmeğe belki on defa sarıldı.

Açlığından mı, annesini hatırlattığı için mi? Bilinmiyor. Ölen, yaralanan, enkaz altından çıkarılamayan, çıkanların bir yudum suya, bir lokma ekmeğe davranışı yürekleri yakıyor. Neredesiniz ey insan hakları, çocuk hakları savunucusu, vicdanların, merhametlerin, çaresiz kaldığı acı günlerde insanın olduğu yerde, ihtiyacında elinden tutmak, kardeş sevgisi ile paylaşmak için kurulan gönüller fetheden, bizler de yanlarındayız diyen vakıflar neleri varsa getirmişler. Sınırda sabırsızca bekliyorlar.

Öldüren zalimlere karşı dirilten, can suyu olan vakıflar. Ülke sınırlarını aşmış, kardeşliğinin görevi diye takılmış vakfının arkasında canlara can olmak için an bu an vakıflar. Atalarımın, insanlığın, vicdanların, merhametlerin el olduğu vakıflar. Atalarımın gönüller köprüsü olarak kurulan vakıflar. Bugün de zalime karşı “Bizde varız!” diyen, ses, güç, soluk vakıflar.

Bugün olduğu gibi atalarımın kurduğu vakıflardan birkaç tanesini o günkü hizmetler. Büyük Osmanlı'nın gönül köprüsü uzanan eller. Benim değil, ben emanetçiyim diyen vakıflar ve gönüllülerinden bazıları: “

  1. Güzel yazı yazma vakfı
  2. Kadın evi sığınma vakfı
  3. Hristiyan esirleri kurtarma vakfı
  4. Hastaları evinde bakma vakfı
  5. Yazın soğuk su dağıtıma vakfı
  6. Helalleşme vakfı
  7. Sokak hayvanlarına ekmek vakfı
  8. Kışın abdest alanlara sıcak su vakfı
  9. Kızlara çeyiz hazırlama vakfı
  10. Sıcakta yolculara kar koyma vakfı
  11. Duvar yazılarını silme vakfı
  12. Yol güvenliğini saklama vakfı

Buhara Medresesi”

Vakıflar; gönüllü vakfetmenin huzur ve sıcaklığı. Yaradılışını yaradan için vakfetmek, vakıfların mayası.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya