DEVLETLERİ YOK EDEN İLLET
MAKALE
Paylaş
07.07.2025 15:25
219 okunma
İsmail Aydın

Bu noktada Balkan devletlerinin durumuna, her zaman dikkate alınacak olaylar olarak kısaca temas etmeyi faydalı görüyoruz.

Osmanlıların Rumeli’de fütuhata başladıkları sırada Balkanlardaki devletler ve prenslikler birbirleri ile mücadele halinde idi. Balkan milletleri  -bilhassa Osmanlılara yakın olan Rum, Bulgar ve Sırplar- arasındaki nefret ve mücadeleler Türk fütuhatını kolaylaştıracak mahiyette idi. Sırp çarı İstefan Duşan’ın vefatından sonra Sırp devleti parçalanıp prenslerin her biri başlı başına hareket ederlerken Bulgarlarla Rumlar da dâhili mücadeleler içinde idiler. Aralarında kuvvet sebebi olacak birlik yoktu, aksine kuvveti zaafa uğratacak tefrika vardı.

Öte yandan Macaristan kıralı Ludvig Layoş pek mutaassıp bir Katolik olduğundan, mensup olduğu mezhebi şiddet ve katl ile Ortodoks mezhebinde olan Balkanlılara kabul ettirmek istiyordu. Buna mukabil, yüksek askeri kudret ve kabiliyetlerine ilaveten din ve vicdan hürriyetine hürmet eden ve girdikleri yerlerde bu hususlarda pek büyük müsamaha gösteren Türkler, yerli halkın mukabele ve direnmesine maruz kalmadan şehir ve kaleleri süratle ele geçiriyorlardı.

ÖNCELİKLİ STRATEJİK HEDEFLER

Yeni Osmanlı hükümdarı I. Murad, Trakya’ya geçer geçmez bir program dâhilinde hemen faaliyete başlıyor. Edirne öncelikli hedef idi.

İmparator Kantakuzen’e müteaddit defalar yardıma geldikleri zaman Osmanlı Türkleri buranın askeri ehemmiyetini anlamışlardı. Bundan dolayı Edirne’nin gerisini emniyet altında bulundurmak ve İstanbul tarafından gelecek bir Bizans taarruzuna mani olmak için Çorlu ve Lüleburgaz elde edildi, derhal surları yıktırıldı ve Anadolu’dan buralara göçmen nakledilerek iskâna tabi tutuldu. İskânın bu tarzı Büyük Selçukluların Anadolu’daki yerleşim siyasetlerinin aynı olup Osmanlıların hakiki maksatlarını gösteriyordu ki, o maksat buraların vatan yapılmasıydı.

İSTİŞARENİN ÖNEMİ-EDİRNE’NİN ZABTI

Osmanlı kuvvetlerinin sol koluna Evrenuz Bey ve Hacı İlbeği kumanda ediyordu. Bunlar sırasıyla Malkara, İpsala ve Dimetoka’yı aldılar. Hemen arkasından bütün kumandanların davetiyle Lüleburgaz mevkiinde bir harp meclisi toplandı. Stratejik öneme haiz noktalar tespit edildi, oraların elde edilmesi için planlar yapıldı. Harp meclisinde alınan karar üzerine beylerbeyi Lala Şahin Paşa mühim bir kuvvetle Edirne üzerine sevk edildi. Bizans’a gelmesi muhtemel Bulgar ve Sırp yardımlarının önünü kesmek üzere müdafaa tedbirleri alındı. Karadeniz sahiline doğru ilerleyen kuvvetler Kırklareli’ni elde etti. Serez ve Drama taraflarında bulunan kuvvetler de Dimetoka’nın batısına doğru ilerleyerek Sırpların önünü kesti. Babaeski ve Pınarhisar arasında yer alan Sazlıdere mevkiine kadar gelmiş olan Bizans ve Bulgar kuvvetleri ile yapılan kat’i bir meydan muharebesinde düşman bozuldu ve bunun neticesinde Edirne zabtedildi. (1363) Edirne’deki Rum kumandanı, Meriç Nehri’nin kabarmasından istifade ederek maiyetinin bir kısmı ile bir kayığa atlayıp Enez’e kadar inerek oradan Sırp ülkesine kaçmağa muvaffak oldu.

Osmanlı hanedanı yönetimindeki Türk devletini güçlü kılan şey, kısaca vermeye çalıştığımız işte bu mücadeleci karakter ve bu ruhtur. Zamanla bu ruhtan uzaklaşılmış ve sükûd mukadder olmuştur.  

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
İsmail Aydın
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

İSMAİL AYDIN KİMDİR?

İsmail Aydın, Hukukçu yazar. Anacığının anlatımına göre koç katımında doğmuş. Koç katımı, Yozgat’ta ekim ayının sonu ile kasım ayının başında olur. Dolayısıyla doğum günü belli değil ama Aydın, doğum günü olarak 29 Ekimi benimsiyor. Koç katımı, döl almak üzere erkek koyunun (Koç) dişi koyunlar arasına bırakılmasına denir.

Peki, hangi yılın koç katımı? O da belli değil. 1950 olabileceği gibi 1949’a da ihtimali var. Her nasılsa nüfusa 08.02.1953 D.lu olarak tescil edilmiş. Yaşı küçük diye ortaokula kabul edilmemiş, bu defa da mahkeme kararıyla, ay ve gün sabit kalmak üzere 1950 olarak tescil edilmiş. İsmail Aydın, doğum gününün bile doğru dürüst kayıt altına alınamayışını, okur-yazar olmayan tolumun  “hal-i pürmelâli” olarak niteliyor.

İsmail Aydın İlkokulu Sorgun’a bağlı Temrezli köyünde, ortaokul ve liseyi Yozgat’ta okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1977 yılında mezun oldu. Yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra Sorgun’da altı yıl avukatlık yaptı. Ekim 1986’da Diyarbakır / Bismil’de Noter oldu. Kastamonu/Tosya, Bolu ve Ankara’da çalıştı, 2015 Şubatında emekliye ayrıldı.

İsmail Aydın çilekeş Anadolu’nun yanık sesi olarak çıkıyor karşımıza. Türkiye’mizin karşı karşıya bulunduğu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunuyor. Üzerine titrediği kesim Gençlik. Ağırlıklı olarak üzerinde durduğu sorun Eğitim.

İsmail Aydın, fakülte yıllarından itibaren yazı hayatının içinde oldu. İlk gençlik yıllarıyla beraber memleket meseleleriyle ilgilendi. Tartışmalı radyo ve televizyon programlarına katıldı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı. Şubat 2013’ten beridir, internet ortamında yayın yapan Ana Haber Gazete’de yazmaya devam ediyor.

Meteorolojinin Sesi Radyosu’nda 2013-2016 yılları arasında yayınlanan Kıssadan Hisseler Programı’nın yapım ve sunuculuğunu üstlendi. Türkiye Noterler Birliği’nin Meslekî Forum Sitesi’nde anılarını yazdı.

Ağustos / 2016’da “Batı’nın Gücü Nereden İleri Geliyor?”, Kasım 2016’da “Yeniden Yükselişe Doğru”, Şubat 2017’de “Umut Ülke Türkiye”, Mayıs 2017’de “Bir Noterin Anıları”, Ağustos 2017’de “Kaybettiklerimiz”, Ocak 2018’de “Kıssadan Hisseler”, Mart 2018’de “Niçin Akif? Niçin Safahat?” isimli kitapları yayımlandı.

Yazı hayatını ve kitap çalışmalarını sürdüren İsmail Aydın evli ve dört çocuk babasıdır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya