‘’KALEM’’E DOST OLMAK
MAKALE
Paylaş
23.06.2026 16:57
4 yorum
1.663 okunma
İbrahim Gülsu

Dünyada yazılı metinleri olan medeniyetler, kültürler, önemli olaylar bugün varlığını devam ettiriyor.

Araştırmacıların sezgilerine göre medeniyet ve kültür açısından çok kıymetli dönemler yaşayan bazı coğrafyaların, medeniyetlerin yazılı kayıtları olmadığı için bugün onlardan söz edemiyoruz.

Sözgelimi Türklerin Mu Medeniyeti , beş bin yıllık tarihi veya yakın tarihe kadar olan sözlü kültürü, edebiyatı gibi.

Öyle ki Anadolu’da üretilen sözlü kültür, kayıt altına alınmadığı için, üretenle ölüp gitmiştir.

Anadolu’nun her coğrafyası, her zaman bir Yunus, bir Nasrettin Hoca, bir Karacaoğlan, bir Dede Korkut çıkarmıştır. Ama yakın zamanda bile bu kişilerin eserleri derlenmediği, kayıt altına alınmadığı için nice kıymetli ürünler zayi olmuştur.

Yerleşik hayata geç geçildiği, ortak yazılı Türkçe oluşturulamadığı için Türk kültürünün değişik coğrafyalardaki ilk dönem yazılı kayıtları tutulmamış dolayısıyla Türkçe de çok çeşitlilik göstermiş; geniş coğrafyalara dağılan boyların birbiriyle irtibatı kesilmiş ve boylar adeta ayrı millet kimliği kazanmıştır. Bu izler yeni yeni bulunup birleştirilmeye çalışılıyor.

İşte bu değişim yazılı kayıtların olmamasından, Türklerin göçebe hayatı yaşamasından kaynaklanıyor. Yoksa Türk medeniyeti bir çadır medeniyeti değildir.

Sözün uçmaması için kayıt gereklidir. Çünkü kalem kelamı kalıcı kılar.

Kalemi önemseyen milletler okulludur, mekteplidir, edeplidir, maârifetlidir.

Kalem, kelamı, dolayısıyla toplumu terbiye eder. Her şeyden önce aklı, sezgiyi harekete geçirir.

Kaleme dost ol; çünkü kelam kaleme dost olmazsa uçar gider.

Kelam, kalemle güzelleşir, derinleşir, tefekküre dönüşür.

Kaleme dost olmayan nice kıymetli hatıralar, düşünceler, olaylar, hikâyeler, duygular, bilgiler, şiirler uçup gitmiştir.

Kalem, benim kültürümde, değerlerimde kutsaldır. Dolayısıyla yazmak, okumak kutsaldır.

Kalemle tefekkür, kelamla tefekkürden daha kıymetlidir. Kalem daha üretkendir. Kalemin hayalleri vardır.

Kalemdir ki İslâm Medeniyeti’ ne sekizinci yüz yıldan on beşinci yüzyıla kadar ilimde, teffekürde, teknolojide altın çağ yaşatmıştır. İşte ne zaman ki ‘’kalem’’i bıraktık, medeniyetimiz Fetret Dönemine girdi ve bu Fetret çok uzadı. Altı asırdır halâ bir İslam Rönesans’ı dönemine geçemedik.

Kalem; akıldır, sezgidir, medeniyettir, ilimdir, bilgidir, kültürdür, tefekkürdür, gelişmedir, teknolojidir, icattır, imardır, estetiktir…

Dünyada mürekkep, geçer akçe olmazsa coğrafyalarda kan akar.

Maalesef Dünya bugün bu dönemi yaşıyor.

Kalemin, mürekkebin öncelikle ahlâkı; insanlık ve merhamet gibi kaygısı, derdi olmalı. Yoksa ahlâksız, sorumsuz kalem, mürekkep insanlığa kıyameti yaşatır.

Bilginin kıyamete dönüşmemesi için kalem ve mürekkebin ahlâkı İslamlaşmalı; kalemin helâli, haramı olmalı. Kalem, doğru mizana, yörüngeye oturtulmalı ki insanlık huzur bulsun.

Bundan dolayı da insanlığın kurtuluşu için ‘’kalem’’ de İslam Rönesans’ı başlamalı, kalem İslâm’la terbiye edilmeli.

Hülâsa; ‘’kalemle dost olmak’’ akla, sezgiye, tefekküre, bilgiye, merhamete, gelişmeye, huzura dost olmaktır.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 4 yorum yapıldı
teşekkür
Ne kadar güzel kıymetli hocam. Teşekkür ediyoruz.
Yorum Ekleyen: mehmet     1.07.2026 13:56:28
Atasözü
Yazılarınızı herzaman okuyorum Bu yazınız içibde birçok cümle ayakta kalup Atasmzü olmalı bunu da biz okurlar seçip kaydwtmeli aktarmalu ji bu feröekleşsin kalemine enwğibe sağkık Sıhhatin daim önrün bereketli olsun kardwşim
Yorum Ekleyen: Mustafa Özkan     1.07.2026 13:37:05
Kalemle Dost Olmak
Değerli büyüğümün buyurdukları gibi milletlerin kültür ve medeniyetlerini devam ettirebilmeleri için yazılı kayıt altına almaları gerekiyor. Bu da yetmiyor kalemin de edebi ahlâkı, helali haramı olsun ki dünyaya huzur gelsin. Kalemle dost olmak bunu gerektirir.
Yorum Ekleyen: Hüseyin Sayın     1.07.2026 10:44:04
TEBRİKLER
YÜREĞİNE, KALEMİNE SAĞLIK...
Yorum Ekleyen: MUSTAFA AKYOL     30.06.2026 11:17:33

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya