KORONA VİRÜS GERÇEĞİ VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Bu gün Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya kısa sürede yayılan, mart ayı başında da ülkemizde görülen Corona Virüs salgını tüm dünyayı bir anlamda esir aldı.
ÖZEL HABER
Paylaş
29.03.2020 20:16
6 yorum
10.223 okunma
Hayrullah Başer

Bu gün Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya kısa sürede yayılan, mart ayı başında da ülkemizde görülen Corona Virüs salgını tüm dünyayı bir anlamda esir aldı.

Doğal olarak bu virüse karşı yapılan mücadele için alınan tedbirler sonucu toplumsal hayatımız eğitim, İş hayatı, kamu, sosyal, kültürel alanlar, ekonomi, güvenlik gibi her alanda kısıtlandı. Bilhassa yaşlı insanlar bakımından hayat durdu. Diğer insanlar bakımından büyük sınırlamalarla karşı karşıyayız.

Ülkeler arası sınırlar kapatıldı. Şehirlerarası ulaşım sınırlandırıldı. Evlere giriş çıkışlara bir takım kurallar getirildi. Her eve kadar karantina var artık.

Topu, tüfeği, silahı, mermisi, füzesi, askeri olmayan, gözle görülmeyen ama herkesi dize getiren bu virüs gerçeği ile karşı karşıyayız.

İnsanlar hemen ölüm korkusu ile panik halinde, tehlike ise tüm dünyayı sarmış durumdadır.

Ülke yöneticileri, tüm devlet kurumları, sağlık bilim kuruluşları, bilim insanları virüse karşı aşı ve ilaç bulup üretme, virüs saldırısının yayılmaması ve önünün alınması için çareler, tedbirler almak gayretindeler. Tüm toplumun bu mücadelede sorumluluk alması için adeta seferberlik ilan edilmiş durumdadır.  İşte dünya böyle bir gerçekle yüz yüze. 

Virüsün Düşündürdükleri

Yaşanan bu felaketle ilgili başta bir kısım yazarlar, sosyal bilimciler, ilahiyatçılar, siyaset bilimciler, sağlık bilimleri alanında uzmanlar görsel ve yazılı basın ve medya organlarında görüş ve düşüncelerini toplumla paylaşmakta, insanları uyarmaktalar.

Bu virüs saldırısının öncesi ve sonrası itibariyle sebep ve sonuçları konusunda birçok şey söylenmiş ve tahliller yapılmış ise de, gerçeğe ulaşmak için henüz erken sayılır, ancak konuyla ilgili paylaşılan bazı tespitler de var.

  • Bazıları korona virüs saldırısının uluslararası hedefleri olan, yeni bir küresel dünya düzeni kurmak isteyen güçlerin yaptıkları bir biyolojik savaş olduğu, adına dünya savaşı deneceğini iddia ediyor.
  • Kimileri, insanlığın sosyal, kültürel, manevi, hukuki ve ahlaki anlamda değerlerini yitirmesi, azgınlaşması ile birlikte dünyanın ve hayatın fiziki, kimyasal, biyolojik, ekolojik dengesini bozması nedeniyle insanoğluna Allah’ın bir gazabıdır, diye yorum yapıyor.

Kim nereden bakarsa baksın, öncelikle insanoğlunun kendi elleri ile yaptığı ve sonuçlarına katlanacağı tüm efelenmesine ve kibrine rağmen dize getirdiği /geldiği bir virüs gerçeği var.

Bunun için illa da topa, tüfeğe, silaha, mermiye, ekonomik, teknolojik, bilimsel vb. güce ihtiyaç olmadığı, İnsanı terbiye için bazen bir ses, yer sarsıntısı, sel, tusunami, çekirge, rüzgâr, virüs, acizliğini göstermek için yettiğidir.

Diğer taraftan ise ekonomik, siyasi, kültürel, dini, mezhebi, etnik, nüfuz alanı oluşturmak uğruna yüzlerce, binlerce, milyonlarca insanın açlığına, yoksulluğuna, göçüne, ölümüne yol açan insan denen mahlûkun, tehlikenin kendisine yöneldiğinde felaketi gidermek için gösterdiği tavra, gayrete ve paniğine şahit olmaktayız.

Yapmamız Gerekenler

  • Vakayı olduğu gibi görerek, ne hafife almalı ve ne de paniğe kapılmalıyız, 
  • Bilim kuruluşları ve ilim adamları virüse karşı ilaç ve aşı gibi çare üretmeli,
  • Hastalığın yayılmaması için gerekli tıbbi, sosyal, kültürel, ahlaki, güvenlik tedbirleri geliştirilerek, diğer insanlarla paylaşılmalı,
  • Devletin aldığı tedbirlere toplum ve birey olarak saygı gösterip, uyulmalı,
  • Bütün bunlardan sonra sabır, tevekkül, teslimiyetle –ölümün de – bir takdir, kader olduğunu kabullenmeliyiz.
  • Diğer taraftan evlere kapanmalıyız. Ama TV programlarında dolaşarak zaman öldürmeden, bir tarzda evdekilerle cebelleşmeden. Bu olayı Allah’ın bir imtihanı olduğu bilinciyle, korona virüs tehlikesiyle evde geçirme durumunda olduğumuz zamanı iyiliğe, hayra, merhamete ve rahmete nasıl dönüştürebileceğimizi, değerlendireceğimizi düşünmeliyiz.
  • Birtakım güçler bu virüs saldırısını, kurmak istedikleri yenidünya düzeni için bir biyolojik savaş aleti olarak kullanıyorsa; inşallah ülkemiz, insanlık kısa zamanda bu tehlikeyi atlatır, ama bunun sonunda bir şey olmamış gibi hayata devam yerine, daha insani, medeni,  adalet, hukuk, ahlak ve ilme dayalı bir siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel hayatı tesis edebiliriz.
  • Bu dönemi barış, kardeşlik, birlik, saygı, sevgi, hoşgörü dilini geliştirerek, müzakere, kültürüne, tevhid inancına, ahlakına dayalı inşa edeceğimiz Medeniyet  tasavvurunu düşünerek, tefekkür ederek, hayata geçirmenin yollarını aramak zeminini oluşturmak için değerlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz.
  • Evde kalalım ama evdeki zamanımızı doğru değerlendirerek, hayatın hızlı akışı içinde evde ihmal ettiğimiz işlere, hane halkına, çocuk ve torunlarımıza da zaman ayırmak gibi görelim.

Bu vesileyle virüsle savaşta hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı dilerken hasta yatan kardeşlerimize de acil şifalar dileriz. Ayrıca ve özellikle bu virüsle mücadelede çaba gösteren sağlık çalışanlarına ve herkese teşekkür eder selam saygılarımızı sunarız.

Görelim Mevla’m neyler, neylerse güzel eyler.

 

Hayrullah BAŞER
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 6 yorum yapıldı
Koronavirüs
Sayın Başkanım,kaleminize, gönlünüze sağlık. Baştan sonra okuyarak takdir ettiğim güzel makalenizin bana göre can alıcı bölümleri: "...ama bunun sonunda bir şey olmamış gibi hayata devam yerine, daha insani, medeni, adalet, hukuk, ahlak ve ilme dayalı bir siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel hayatı tesis edebiliriz" "Bu dönemi barış, kardeşlik, birlik, saygı, sevgi, hoşgörü dilini geliştirerek, müzakere, kültürüne, ahlakına dayalı inşa edeceğimiz Medeniyet tasavvurunu düşünerek, tefekkür ederek, hayata geçirmenin yollarını aramak..." Sağ olun, sağlıklı olun, var olun. Selamlar
Yorum Ekleyen: Necati Kırış     25.04.2020 14:23:11
Harika içerikli bir site
Sitenizi bir konu araştırırken arama motorları aracılığıyla keşfettim. Güncel konuların İslami ilimlerle yoğrulmuş olarak sunulması ve çok değerli yazarların zengin ve sağlıklı değerlerimize uygun makaleleri beni sitenizin takipçisi yaptı. Özellikle Hilmi Hocamın muhteşem bakış açısı ve değerlendirmeleri beni yeni makalelerini heyacanla bekler hale getirdi. Çok kaliteli ve seviyeli bir web siteniz var. Bu sitede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız.
Yorum Ekleyen: Mehmet Parlak     21.04.2020 16:22:38
görelim mevlam neyler.
başkanım, düşüncelerinize samimi buluyor ve tüm okuyuculara tavsiyelere uymaya davet ediyorum. korunma tedbirlerine evet, ama sonrası için de Allah için, millet için, neler yapacağımızın programını da yapmamız lazım diyorum. uyarılarınız ve hatırlatma için teşekkür ederim.
Yorum Ekleyen: şuayip Yegen     4.04.2020 23:23:22
FIRSAT
Alemi düşünmeğe, Tarih okuyup nerelerden geliyoruz nereye gidiyoruz? sorularını manalandırmak için bir fırsat.Karşıdan gelen rüzgarı kullanıp hedefe doğru ileri gitme kabiliyetimiz varmı? Allah siyasetcilerimize, devleti yönetenlere dirayet nasip etsin.
Yorum Ekleyen: Kemali Taşkın ŞEN     4.04.2020 15:12:31
Teşekkürler
Allah razı olsun abi düşüncelerine, fikirleri ni saygı ile katılıyorum selam ve saygılar sunuyorum .
Yorum Ekleyen: Ismail Kösem     1.04.2020 17:00:23
bu bize bir des olsun
Aralık ayında başlayan ve üç ayda dünyayı esir alan virüs aslında kibir sahiplerini, bana kimsenin gücü yetmez, nükleer silahlarım, tankım , topum silahım var karşı gelenleri ezerim diyenleri haksız hukuksuz ben ne dersem o olur diyenleri yola getirerek bakın yaptıklarınız yanlıştı. Yanlıştan dönün. Adam olun. Mazlumları ezmeyin. Zalimlik yapmayın. Karunluğa heves etmeyin. Bakın ölümlüsünüz. Bunu unutmayın.
Yorum Ekleyen: Abdurrahman Zeynal     31.03.2020 11:26:08

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya