Toplantının açılış konuşmasını yapan Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ali Ay, Yüksek İstişare Kurulu’nun düzenli olarak yaptığı toplantıların bu ayki konusunun aileleri tehdit eden "Bağımlılık" olarak belirlendiğini, konunun uzmanı olarak ülkemizin güzide bir kuruluşu Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç 'i konuşmacı olarak ağırlamaktan onur duyduklarını ifade ederek kendisini kürsüye davet etti.


12 Nisan Cumartesi günü Vakıf Genel Merkezinde geniş katılımlı olarak yapılan toplantıda Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç "Bağımlılık " konulu konuşmasına Yeşilay Cemiyeti'nin kuruluşu ile ilgili bilgiler vererek başladı.

Cumhuriyet ilan edilmeden önce milli mücadelenin yapıldığı işgal yıllarında işgalci kuvvetler İngilizlerin İstanbul'a gemilerle alkol taşıyarak gençlere ücretsiz dağıtmak ve uyuşturmak suretiyle etkisiz hale getirmek için işgalcilerin yaptıkları çalışmaları bertaraf etmek üzere 1920 yılında Hilali Ahdar Caemiyeti'nin kurulduğunu, bu Cemiyetin hem milli mücadele yıllarında, hem de sonraki yıllarda "Bağımlılık " konusunda önemli görevler ifa ettiğini, bu dönemlerde ülkemizde sadece alkol bağımlılığının olduğunu, şimdi ise 5 ana konu ile mücadele etmek durumunda kaldıklarını, bu beş konunun, Alkol, Sigara, Teknoloji ve Madde bağımlılığı olarak belirlendiğini, ara konularla beraber bütün dünya ülkeleri için tehlikenin çok büyük boyutlara ulaştığını vurgulayarak devam ettiği konuşmasında, Yeşilay’ın ülkemizde yaptığı çalışmalardan bahsetti.

Tehlikenin boyutu dikkate alındığında Yeşilay’ın imkanları ile bu mücadelenin yürütülmesinin kolay olmadığını belirterek Devlet ve Sivil Toplum Kuruluşlarının birlikte hareket ederek çözüm üretilmesi gerektiğini, bugün itibarıyla Yeşilay’ın ülke genelinde 120 şubesinin bulunduğunu, her ilçede temsilcilik açmayı planladıklarını, 1960 yılında yayın hayatına başlayan "Mavi Kırlangıç " isminde bir dergilerinin bulunduğunu, ana gündemlerinin Bağımlılık olduğunu, bunu önleme çalışmaları adına Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalayarak ana okulundan itibaren bir program uygulamaya çalıştıklarını, Ana Okulunda teknoloji, İlkokulda sigara, Ortaokulda alkol, Lise ‘de ise madde ve kumar bağımlılığı konusunda öğrencilerin bilgilendirildiğini, rehabilitasyon çalışmaları adına da 10 yıl önce başlayan devlet katkıları ile 105 noktada tedavi merkezleri kurulduğunu, gizlilik esasına dayalı olarak bağımlıların tedavi edildiğini, her ilde Yeşilay danışmanlık merkezlerinin olduğunu, bu merkezlerin her isteyene ücretsiz destek verdiğini, ayrıca 115 Yeşilay çağrı merkezinin 7/24 saat hizmete hazır olduğunu, bu hizmetlerin yeterli olmadığını, devletimiz, insanlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızın müşterek hareket etmesi gerektiğine vurgu yaparak, Yeşilay'ın bu topyekün çalışmasının başka ülkelerde benzerinin olmadığını, bir çok yabancı ülkeye bu çalışmalarının rol model olduğunu anlattı.

Dünya ülkelerinin karşı karşıya kaldığı Bağımlılık konusunda Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç'in verdiği çarpıcı açıklamalar katılımcılar tarafından dikkatli ve ilgi ile takip edildi.

Daha sonra söz alan Vakfımız Mütevelli Heyet Başkanı Hayrullah Başer, ülkemiz için böylesine önemli bir konuda verdiği bilgiler ve çok az bilgi sahibi olduğumuz ülkemizin güzide kuruluşu Yeşilay’ın kapsamlı çalışmaları için Genel Başkan Mehmet Dinç'e teşekkür etti.

Daha sonra Vakfımız Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Memili, Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç'e Vakfımız Ay Yayınlarından oluşan kitap paketi, Ayizi Dergisi ve plaket takdim ederek program tamamlanmış oldu.
