BURSA DOSTLUK GRUBU İLE ANADOLU EĞİTİM KÜLTÜR VE BİLİM VAKFI İSTİŞARE TOPLANTISINDA BULUŞTU
GÜNDEM
Paylaş
16.06.2025 17:47
1.135 okunma

Bursa Dostluk Grubu ile Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı’nın iş birliğinde düzenlenen istişare ve tanışma toplantısı, 1889 Bursa Double F Restoran’da geniş katılımla gerçekleştirildi.

Toplantıya, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TBMM eski Başkanı, Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek, Vakıf Mütevelli Heyet Başkanı Hayrullah Başer, Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Memili, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Abdülkadir Şahin, Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı’nın yanı sıra bürokrasi, yargı camiası ve iş dünyasından önemli konukların bulunduğu yaklaşık 120 kişi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan  Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Dostluk Grubu kurucularından Edip Ali Demirtaş; “Bursa’mızda görev yapan kıymetli bürokratlarımızı, üretime değer katan sanayicilerimizi ve eğitimcilerimizi bir araya getirme fikriyle yola çıktık. Bu birliktelikten yeni projeler, kalıcı çözümler ve ülkemizin kalkınma hedefleri için güçlü bir sinerji doğacağına inanıyoruz.” dedi.

“YENİ BİR MEDENİYET İNŞASI İÇİN DÜŞÜNCE ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”

Daha sonra Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hayrullah Başer söz aldı.

Hayrullah Başer konuşmasında; “Kur’an’ı bir tarih, felsefe kitabı gibi değil, hayatın her anına temas eden bir yol haritası gibi okumalıyız.” dedi. “Müslümanlık yalnızca ibadet değil; ticarette, komşulukta, sosyal hayatta da bir duruş meselesidir.” ifadelerini kullanan Başer, “Bu çağın ihtiyacı, lider peşinde koşan değil, kendi düşünsel liderliğini inşa eden bir insan tipidir. Bu yük sadece siyasetçilerin değil; üniversitelerin, bilim insanlarının, sanatçıların ve düşünce insanlarının omzunda olduğunu ” ifade etti.

“ÜNİVERSİTELER YÖN GÖSTEREN KURUMLAR OLMALI”

“Bir toplumda teknoloji, finans, sanat, mimari ve düşünce birlikte yürümüyorsa, orada medeniyet inşası eksik kalır.” diyen Başer, üniversitelerin sadece diploma veren değil, tasarım ve üretim odaklı kurumlar olması gerektiğini vurguladı. Merhum Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nun “Hedefin varsa projelendir, projelendiriyorsan oku.” sözünü hatırlatan Başer, “Yüzü aşkın kitaptan oluşan Medeniyet Serisi’nin temel amacı, düşünceyi çoğaltmak, kültürel hafızayı tazelemek ve yeni bir medeniyetin izlerini inşa etmektir.” dedi.

“ALİYA PROJESİ 20 ÜNİVERSİTEDE UYGULANDI, YENİ İLLER SIRADA”

Hayrullah Başer, özellikle genç düşünceyi desteklemek için başlatılan Aliya Projesi’nin 20 üniversitede başarıyla uygulandığını ve Tokat, Çorum, Hakkâri, Gaziantep gibi illerden gelen yeni taleplerle yaygınlaşacağını ifade etti. Hayrullah Başer, “Bu çalışmaların amacı; rey toplamak değil, bilim dünyasına yeni düşünce insanları kazandırmaktır. Bu ülkenin aydınlanması için düşünce üretmek zorundayız” diyerek konuşmasını tamamladı.

 “AKLI İPOTEK EDEN TOPLUM İLERLEYEMEZ”

Son olarak söz alan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TBMM Eski Başkanı ve Anadolu Vakfı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek; Türkiye’nin toplumsal ve kurumsal yapısında süregelen sorunlara dair çarpıcı tespitlerde bulundu.

Muhammed İkbal’in “İslam dünyası aklını, Batı dünyası vicdanını kaybetti” sözünü hatırlatan Çiçek, “2025 yılında bu tespitin hâlâ geçerli olup olmadığını kendimize sormak zorundayız. Aklını başkasına ipotek eden bir toplum, akılla çözülecek sorunları çözemez.” dedi.

“ADLİYEYİ 500 YILDIR ISLAH EDEMEDİK”

Sadrazam Lütfü Paşa’dan itibaren yazılmış siyasetnamelere dikkat çeken Çiçek, “Meşveretin terk edilmesi, adaletin zayıflaması, rüşvetin yaygınlaşması ve danışmanların yetersizliği gibi sorunlar o dönemlerde nasıl dile getirildiyse bugün de hâlâ aynı dertleri yaşıyoruz.” ifadelerini kullanarak, “15 Temmuz’u yaşadık ama geçmişte hurufileri, kadızadeleri tam bilseydik bu olay bize sürpriz gelmezdi.” dedi. Cemil Çiçek, Osmanlı döneminden bugüne adliye sistemine yönelik reform taleplerinin sürdüğünü belirterek, “Adliyenin ıslahı 1558’de yazılmış ama, bugün hâlâ adaleti konuşuyoruz. Rüşvetin önlenmesi, emanetin ehline verilmesi gibi konular o gün yazılmış, bugün hâlâ gündemde.” diye konuşmasını sürdürdü.

“IMF’YE 18 DEFA BAŞVURDUK, 18 DEFA AYNI HATAYI YAPTIK”

Ekonomik krizlerin, geçmişten ders alınmamasıyla ilgili olduğunu belirten Çiçek; “Müslüman bir delikten bir kez sokulur derler. Biz IMF kapısına 18 kez gittik. Bu bile başlı başına bir hafıza sorunudur.” şeklinde ifade etti. Cemil Çiçek, EYT düzenlemesinin gelecek kuşaklara ciddi bir yük getirdiğini belirterek, “Geçmişte 38-40 yaşındaki insanlara emeklilik hakkı verildi. Bugün de EYT düzenlemesi yapıldı. Ortaya çıkan sonuçla, ne emekli olan memnun, ne devletin bu yükü karşılayacak kaynağı var. Bu karar geçmişi hatırlamadan alındı.” dedi.

“DEMOKRASİDE SORUMLULUK DAĞILIMI YOKTUR”

Demokraside yalnızca siyasetçilerin değil, tüm bireylerin sorumluluğu bulunduğunu vurgulayan Çiçek, “Demokrasi sadece sandığa gitmek değildir. Herkesin ama az, ama çok sorumluluğu vardır. Siyaset, her talep edilenin doğru olduğu varsayımıyla yapılamaz.”

“KATARAKTLI VE HAFIZASIZ SİYASETLE YOL ALAMAYIZ”

İki temel soruna dikkat çeken Çiçek, “Birincisi, siyasi katarakt. Gerçeği tam göremiyoruz. İkincisi, zayıflamış bir hafıza. Dünü unuttuk, o yüzden aynı hataları tekrar ediyoruz. Yanlış yolda doğru adım olmaz. Doğruya ulaşmak için önce yanlışı görmeli, yüzleşmeli ve bu yanlışları tekrar etmemeliyiz.”

“KUTUPLAŞMA ÇÖZÜM DEĞİL, KÖRLEŞMEDİR”

Çiçek, siyasi partilerin ‘bayilik sistemi’ gibi çalışmasının sağlıksız bir yapı doğurduğunu söyledi. Cemil Çiçek, “Siyasi partiler, siyaset biliminin tanımladığı gibi toplum taleplerini bilimsel çözüme taşıyan kurumlardır. Ama bizde siyaset bayilikle karıştırılıyor. Siyah-beyaz kutuplaşması bu yüzden arttı. Toplumda siyah-beyaz hastalığı var. Oysa Türkiye gibi karmaşık coğrafyada çözümler gri alanlardadır.” ifadelerini kullandı.

“SİYASET YUMRUK SIKMAK DEĞİL, EL SIKMAKTIR”

Çiçek, sağ-sol kamplaşmasının geçmişte çok ağır sonuçlara yol açtığını belirterek, “Biz sağ yumruğumuzu sıktık, sol da sol yumruğunu sıktı. Sonuçta beş bin gencimizi kaybettik. Artık yumruk sıkma devri bitmeli. Siyasette yumruk sıkarak değil, el sıkarak çözüm üretebilirsiniz.” dedi.

“TERÖRLE MÜCADELEDE HATALARDAN DERS ÇIKARILMALI”

50 yıldır süren terörle mücadelede geçmişte yapılan hataların tekrarlandığını belirten Çiçek, “Bu süreçte 38 farklı terör örgütünün izine rastladım. Böyle bir ülkede hâlâ çözüme varılamıyorsa, geçmişte atılan adımlar yeterince sahiplenilmedi demektir.” Özellikle 2013’te çözüm arayışlarına gereken desteğin verilmediğini ifade eden Çiçek, “Bu işin çözümü için el sıkmak gerekiyordu ama cenazelerde bile eller sıkılamadı.” dedi. Avrupa’daki örneklere değinen Çiçek, “İspanya’da Bask terörü karşısında tüm partiler – sosyal demokratından Hristiyan demokratına kadar – bir araya gelerek ortak tavır koyduğuna dikkat çekti. Cemil Çiçek, Türkiye’de toplumsal birliğin hâlâ zayıf olduğunu dile getirdi.

Toplantı katılımcılara Vakfın eserlerinden oluşan kitap seti hediye edilerek sona erdi.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya