Almanya'da çalışan sayısı azaldı, çalışma süresi uzadı
Alman İş Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsünün (IAB) raporunda, ülkede istihdam edilen kişi sayısının azaldığı, yarı zamanlı çalışanların mesai sürelerinin uzadığı belirtildi.
EKONOMİ
Paylaş
02.06.2026 18:30
1.017 okunma

IAB, Almanya'da çalışma süreleri ve istihdama ilişkin bu yılın ilk çeyrek verilerine yönelik istatistik raporunu yayımladı.

Raporda, ülkedeki istihdam yapısında dikkati çeken bir değişimin yaşandığına işaret edilerek, tam zamanlı istihdam kayıplarının yarı zamanlı çalışma sürelerindeki artışla dengelendiği ortaya konuldu.

Enstitünün raporunda, 2026 yılının ilk çeyreğinde istihdam edilenlerin sayısının geçen yılın aynı dönemine kıyasla 160 bin kişi azalarak 45,64 milyona gerilediği belirtildi.

Aynı dönemde kişi başına çalışma süresinin yüzde 0,3 artışla 344,2 saate yükseldiği, bu durumun toplam çalışma hacminin hafif bir düşüşle 15,7 milyar saat seviyesinde neredeyse sabit kalmasını sağladığı ifade edildi.

Yarı zamanlı çalışan oranı ilk kez yüzde 40'ı aştı

Raporda, yarı zamanlı çalışanların oranının geçen yılın aynı çeyreğine göre 0,4 puan artarak yüzde 40,1'e ulaştığı ve ilk çeyrekler bazında tarihte ilk kez yüzde 40 sınırını aştığı belirtildi.

Tam zamanlı çalışanların haftalık mesaisinin 38,15 saatle neredeyse sabit kaldığının ifade edildiği raporda, yarı zamanlı çalışanların haftalık çalışma süresinin 0,3 saat artarak 18,88 saate yükseldiği bilgisi verildi.

Raporda ayrıca, iş gücü hacminin korunmasında hastalık izinlerindeki gerilemenin de etkili olduğuna işaret edilerek, 2026'nın ilk çeyreğinde hastalık nedeniyle işe devamsızlık oranının geçen yılki yüzde 6,5 seviyesinden yüzde 6,1'e gerilediği kaydedildi.

Daha az insan daha fazla çalışıyor

IAB Tahminler ve Makroekonomik Analizler Araştırma Bölümü Başkanı Enzo Weber, verilere ilişkin değerlendirmesinde, istihdam edilen daha az sayıda kişinin daha fazla çalıştığını belirterek, "Yarı zamanlı çalışanların mesai süreleri giderek uzuyor ve düşük ücretli küçük iş modeli gerilemeye devam ediyor." ifadesini kullandı.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya