Bu Bir Katliamdır
MAKALE
Paylaş
16.04.2024 23:15
10 yorum
985 okunma
İbrahim Gülsu

Kâtil olmak, sadece, insanın canına kıymak değildir.

Hayvan katili, orman katili, imar katili, toprak katili…hepsini sıralasak onlarca katil türü çıkar. Sözgelimi: Zaman katili, fikir katili, ahlak katili…

Ülkemde en az konuşulan, yazılan, kıymeti en az bilinen konu topraktır, toprak katliamıdır.

Türkiye’de, tarıma elverişli, sulak, kültür arazisi; verimsiz arazilere oranla çok azdır.

Bazı bölgelerimizde avuç içi gibi yerlerde tarım, meyve bahçeciliği yapılırken; bazı bölgelerimizde de ovalar, kültür arazileri yapılaşmanın işgaline uğramıştır.

Değişik zamanlar’’ Toprak Kanunu’’ yenilense de can diriltecek topraklar sorumsuz, mirasyedi siyasetin, yönetimin kurbanı olmuştur.

Bu topraklar, bu neslin değil, gelecek nesiller adına bu nesle emanettir.

Toprağın altındaki ve üstündeki zenginliğe sahip çıkmamak emanete ihanettir.

Yüzyıllarca dağ eteklerine kurulan şehirler, köyler bugün ovalara kaydırılmıştır.

Kültür arazilerinin üzerinde yükselen binalar, sanayileşme adına yapılan fabrikalar, küçük ölçekte oluşan sanayi bölgeleri toprağın feryadına rağmen, toprağı katletmeye,  işgale devam ediyor.

Bugün ülkemde, üzülerek ifade edelim ‘’ resmi güç’’le toprak katliamı devam ediyor. İşgal edilmeyen ovam kalmadı. Sıralayalım: Çukurova( Mersin’e kadar), Gediz, Düzce, Bursa, Antalya, İnegöl, Hatay, Osmaniye, Sakarya, Maraş…

Toprağı bu kadar hovardaca kullanan dünyada ikinci bir ülke yoktur.

Bazı ülkelerde verimli araziyi yapılaşmaya açmak, ülke meclisinin onayını gerektiriyor. Yapılaşma ülke için çok stratejik  olmadığı sürece yapılaşmaya izin verilmiyor. Siyaset devreye girmiyor. Çünkü onlar kanun devleti.Onun içindir ki Konya kadar olmayan ülkeler dünyaya tarım ürünü, meyve ihraç ediyor.

Ovaları, yapılaşmaya açmanın cezasını daha önceki depremlerde gördük ve ders almadık. 6 Şubat Depreminde de toprak bizden intikam aldı; ama yine uslanmadık.

İşte İzmir, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Malatya bunu yaşadı.

Şehirleri ovaya kaydırma, binlerce insanın ölümüne ve değeri tespit edilemeyen ekonomik kayba neden oldu.

Şehirleri ve sanayi tesislerini ovalara kaydırmak ve şehirleri bu kadar büyüterek köyleri boşaltmak mecburiyetinde miydik?

Köyleri boşaltmanın, üretimi bitirmek anlamına geleceğini, şehirlerdeki yığma nüfusun kültür kırılmasına ve ahlaki bozulmaya neden olacağını niçin göremedik? Çünkü ülkemizde planlama, öngörü yok. Yani kör gider, yol gider.

Meselâ İstanbul ve çevresinin sanayi tesisleriyle  tıka basa doldurulması hangi aklın eseri? Bunlar olurken Devlet neredeydi? Devlet aklı neyle meşguldü?

Bağdat harap olduktan sonra, şimdi İstanbul depremine çözüm arıyoruz.

Anadolu’nun verimsiz topraklarında deprem kuşağını da dikkate alarak  bugüne kadar, onlarca  sanayi bölgesi kurulamaz mıydı?

Ülkemin, planlama kaygısı, derdi yok ki. Hazırlanan planların uygulanamaması da  sorumsuz siyasetin, yönetimin yiğitliği!

Toprak Kanunu, ha var ha yok.

Bize yedi yedilik deprem de yetmez. Yine ovalarda yapılaşma olur. Yine depreme dayanıksız binalar yapılır. Yine ahlaktan, dürüstlükten çalınır. Ve ‘’ Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir.’’

Öldürülecek ova da kalmadı ki. Gelecek neslin ekmek kapısına kilit vurduk.

Verimli arazileri devlet eliyle işgal ettik. Torağı işlemek ve korumak birinci vazifesi olmasına rağmen, sözgelimi Ziraat fakültesini, Devlet Su İşlerini ovalara kaydırdık.

Bölgesel anlamda Kahramanmaraş buna bir örnek. Devlet Su İşleri, yüzlerce fabrika, pirketçi, oduncu, hurdacı, biberci, mermerci… ovada. Ve bu tesislerin atık sularının yeraltı suyunu kirletmesine seyirci kalınması da düpedüz bir doğa katliamı.

Üstelik Kahramanmaraş’ın içme suyunun bir kısmının da ovadaki kuyulardan sağlanması sağlık açısından da çok riskli.

Ülke genelinde, tarımda ve şehirlerde, yerüstü suyu varken, yeraltı suyunu kullanmak ahmaklık ve aymazlıktır. Konya örneği ortada.

Kahramanmaraş’ta  ovanın dibindeki Sır Barajı da yıllardır kirli suyla ‘’ besleniyor.’’!! Bu, aklın, basiretin iflas ettiği bir durum.

Öyle zannediyorum birçok il de Kahramanmaraş gibidir.

Üç beş metre altı su olan ovaları işgal eden yapılaşmaya açanlar utansın. Ovaları işgal eden projelere imza atan yetkililerin kalemleri başlarında parçalansın.

Ovaları dilim dilim dilelim, ondan sonra da sanayi tesisi kurduk; oduncu, tamirci, pirketçi ve tuğlacılarla’’ sanayi’’ bölgesi oluşturduk; yeni yapılaşma alanları açtık, diye sevinelim, elimize mendil alıp oynayalım…

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 10 yorum yapıldı
rantın iktidarı
bu rant düzeninin içerisinde çocuklara yer yoktur kültüre yer yoktur sosyalleşmeye yer yoktur kısacası insana yer yoktur insana yer vermeyen Bir anlayışın nebatata ve hayvanata merhameti olur mu onun için ormanlar madenler için zeytinlikler madenler için ovalar da rant için yok edilir de edilir bu ülkede herkes de seyreder değil 7 7'lik 10 şiddetinde deprem olsa yeridir Allah gecinden versin amma çoktan hak ettik belki o zaman uyanır bu millet
Yorum Ekleyen: Sait     18.04.2024 20:59:29
Maaleser çok haklısınız
Maalesef çok haklısınız İbrahim beyciğim... Ve göz göre göre ülkemiz elden çıktı, çıkıyor. Yazık!... Kaleminize sağlık!..
Yorum Ekleyen: Mustafa KÖK     18.04.2024 18:05:00
Sen yaz ben okuyayım
Çok güzel bir yazı anafikir olarak takdire layan. Ancak otobanların Bulvar caddelerinin dahi hatırlı sözde insanların arazisine veya binalarına gelince nasıl kıvrıldığını karşı tarafyaki zavallı hakkını arayamayanların üzerine evrildiğini görmek için bu yolların başına durup bakmak yeterlidir. Ülkemizde lehirlere akını yasaklamak köye dçnüşü teşvik etmek gerekiyor. Yani pasaport sistemi getirilmelidir.
Yorum Ekleyen: Mustafa özkan     18.04.2024 14:55:00
Eyvallah
Doğruya doğru kalemin kelamın Susmasın
Yorum Ekleyen: Muatafa Yıldız     18.04.2024 11:37:33
Adeta işgal
Ülke adeta Moğol istilasına uğradı maalesef. Kurumları, kurulları, kuralları alt üst edilerek denge denetimini şahsa dahası ihtiyaçları ihtirasla tayin eden bir tübülanstayız vesselam.
Yorum Ekleyen: Saim Akçay     17.04.2024 18:47:10
Cehaletin Faturası
Zihninize sağlık. Duyan varsa bağır çağır. Göz kararmış.kulak sağır. Hayvanlara hiç gerek yok. İnsanlara layık ahır.
Yorum Ekleyen: Ahmet Özcan     17.04.2024 15:52:51
Ders almadık
Kalemine yüreğine sağlık hocam. Toprağın feryadını duymayan insana Rabbim ders alırlarmı diye ikaz etti. Malesef onu dahi anlamadık duymadık. Bu ülkenin yeraltı yerüstü kaynaklarını ya sorumsuzca yada peşkeş çekerek tükettik. Hangi akıl yıkıma uğrayan zemin problemi verilerle tespit edilen o güzelim tarım arazilerinin üzerine inadına daha fazla emek ve masraflar sarfedilerek aynı noktalara imar yapmayı sürdürür. Ülkenin geleceği adına canımız çok yanıyor.Bu gidiş nereye, vatanın her karış toprağı ağır bedeller ödenerek korundu. Malesef sorumsuzca tüketiyoruz. Bunun bedelini bizden sonraki yavrularımızın ödeyeceğini bildiğimiz halde. Devir günü kurtarma devri diyen bir anlayış hakim. Rabbim basiretimizi artırsın aklımızın hayrını göstersin inşallah .
Yorum Ekleyen: Mehmet Ali AKPINAR     17.04.2024 13:34:39
Bu katliama
Ülkemizin temel sorunlarında birini gündeme taşımızsınız teşekkür ederim.
Yorum Ekleyen: Ahmet Kantemiz     17.04.2024 10:56:55
TEŞEKKÜR
İLGİ VE ALAKANIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ
Yorum Ekleyen: GÖKÇE     17.04.2024 10:33:52
Cok doğru
Son derece haklı ve kimsenin dikkat etmediği bir konu. Çünkü kinsenin işine gelmiyor
Yorum Ekleyen: Osman     17.04.2024 10:13:07

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya