Tıraş Edilmiş Sakal
MAKALE
Paylaş
17.02.2025 23:18
500 okunma
İsmail Aydın

Kıbrıs’ın Osmanlı’ya dâhil edilmesinin ardından, Avrupa’da papanın girişimleri ile  “Mukaddes İttifak” denilen bir Haçlı ittifakı oluşturulmuştu. Bu ittifaka mensup müttefik donanması, Osmanlı donanmasını İnebahtı körfezinde yakıp yok etmiştir. Kıbrıs Venedik idaresinde idi. Yani biz Kıbrıs’ı bugünkü Yunanistan’dan değil, Venedikliler ’den almıştık. (1571)

Kıbrıs’ın fethi esnasında Venedik elçisi Barbaro, memleketten çıkarılmayarak İstanbul’da bırakılmıştı. Elçi Barbaro, Osmanlı donanmasının yok edilmiş olmasını fırsat bilerek, acaba yeni bir anlaşma yapıp Kıbrıs’ı geri alabilir miyiz gibisinden ayaklarla Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa’yı bir mülâkatla yoklamıştı. Elçinin niyetini anlayan Vezir-i âzam ona şu muhteşem cevabı vermiştir:

“-İnebahtı muharebesinden sonra cesaretinizin sönmediğini görüyorum; sizin zayiatınızla bizimki arasında fark vardır; biz sizden bir krallık yer (yani Kıbrıs adasını) alarak kolunuzu kestik; siz ise donanmamızı mağlup etmekle sakalımızı tıraş etmiş oldunuz; kesilmiş kol yerine gelmez, lâkin tıraş edilmiş sakal daha gür olarak çıkar.”

Bu cevapla elçi Barbaro, ters yüz edilmiş ve Kıbrıs, İngiltere’nin bir yankesici gibi davranıp ilhakına kadar Türkiye’nin egemenliğinde kalmıştır. İngiltere sözüm ona, 1877-78 harbinin sonunda, Rusya ile imzalanan Ayastefanos anlaşmasındaki ağır hükümleri Osmanlılar lehine hafifletmeyi taahhüt ederek, mülkiyeti Türkiye üzerinde kalmak şartıyla adanın idaresini üzerine almıştı. İngiltere sözünde durmamış ve anlaşma hilafına adayı ilhak etmiştir. (1914)

Elçi Barbaro’nun bu yoklamasını ve Vezir-i âzamın ona verdiği muhteşem cevabı, tarih hocamız merhum Mualla Ulusoy Hanımefendi büyük bir heyecanla sınıfımızda anlatmıştı. Hocamızı rahmetle yâd ediyorum.

Bendeniz de yoklamalarımda hazır gençliğe böyle tabloların layıkıyla aktarılamadığını görüyorum. Ve bunun tek engelinin eğitim sistemine hâkim ünlü Fulbright zihniyeti olduğunu düşünüyorum. O sebeple kovun bu katili diyorum.

Peki, İnebahtı baskınından sonra Osmanlı devleti donanmasız mı kalacaktı? Kısmet olursa sorunun cevabını gelecek yazıda vermeye çalışacağım.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
İsmail Aydın
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

İSMAİL AYDIN KİMDİR?

İsmail Aydın, Hukukçu yazar. Anacığının anlatımına göre koç katımında doğmuş. Koç katımı, Yozgat’ta ekim ayının sonu ile kasım ayının başında olur. Dolayısıyla doğum günü belli değil ama Aydın, doğum günü olarak 29 Ekimi benimsiyor. Koç katımı, döl almak üzere erkek koyunun (Koç) dişi koyunlar arasına bırakılmasına denir.

Peki, hangi yılın koç katımı? O da belli değil. 1950 olabileceği gibi 1949’a da ihtimali var. Her nasılsa nüfusa 08.02.1953 D.lu olarak tescil edilmiş. Yaşı küçük diye ortaokula kabul edilmemiş, bu defa da mahkeme kararıyla, ay ve gün sabit kalmak üzere 1950 olarak tescil edilmiş. İsmail Aydın, doğum gününün bile doğru dürüst kayıt altına alınamayışını, okur-yazar olmayan tolumun  “hal-i pürmelâli” olarak niteliyor.

İsmail Aydın İlkokulu Sorgun’a bağlı Temrezli köyünde, ortaokul ve liseyi Yozgat’ta okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1977 yılında mezun oldu. Yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra Sorgun’da altı yıl avukatlık yaptı. Ekim 1986’da Diyarbakır / Bismil’de Noter oldu. Kastamonu/Tosya, Bolu ve Ankara’da çalıştı, 2015 Şubatında emekliye ayrıldı.

İsmail Aydın çilekeş Anadolu’nun yanık sesi olarak çıkıyor karşımıza. Türkiye’mizin karşı karşıya bulunduğu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunuyor. Üzerine titrediği kesim Gençlik. Ağırlıklı olarak üzerinde durduğu sorun Eğitim.

İsmail Aydın, fakülte yıllarından itibaren yazı hayatının içinde oldu. İlk gençlik yıllarıyla beraber memleket meseleleriyle ilgilendi. Tartışmalı radyo ve televizyon programlarına katıldı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı. Şubat 2013’ten beridir, internet ortamında yayın yapan Ana Haber Gazete’de yazmaya devam ediyor.

Meteorolojinin Sesi Radyosu’nda 2013-2016 yılları arasında yayınlanan Kıssadan Hisseler Programı’nın yapım ve sunuculuğunu üstlendi. Türkiye Noterler Birliği’nin Meslekî Forum Sitesi’nde anılarını yazdı.

Ağustos / 2016’da “Batı’nın Gücü Nereden İleri Geliyor?”, Kasım 2016’da “Yeniden Yükselişe Doğru”, Şubat 2017’de “Umut Ülke Türkiye”, Mayıs 2017’de “Bir Noterin Anıları”, Ağustos 2017’de “Kaybettiklerimiz”, Ocak 2018’de “Kıssadan Hisseler”, Mart 2018’de “Niçin Akif? Niçin Safahat?” isimli kitapları yayımlandı.

Yazı hayatını ve kitap çalışmalarını sürdüren İsmail Aydın evli ve dört çocuk babasıdır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya