Eğitim Zorluğa Katlanmaktır!
MAKALE
Paylaş
10.09.2023 18:31
291 okunma
Kemal Cengiz

İlk ve orta dereceli okullarımızda yeni bir eğitim ve öğretim yılana (2023-24) başlanırken; bu yollardan gelmiş-geçmiş yetmişini de aşmış bir "tecrübe" olarak öğrencilerimize ve velilerine öncelikle şunları tavsiye ile hatırlatmak istiyorum:

"Eğitim" kavramı güzel Türkçemizdeki "eğmek" kökünden den gelmektedir.

Eğmek kelimesinin anlamında ise  "kırmadan biraz zorlanma" vardır. Buna göre ağaç olsun, metal olsun hiçbir şey zorlanmadan, kendiliğinden istediğimiz şekilde eğilmediğiği gibi, zorlanmadan da hiçbir şey öğrenilmez. Burada önemli olan, kırmadan eğmektir. "Ağaç yaş iken eğilir" atasözünün ruhundaki mana da budur.

Bu anlamda "eğiticiler" olan öğretmenlerimize, veliler olarak biraz anlayış göstermeniz gerekir. "Çocuğuna bir tokat atıldı, sınıf içinde bağırıldı-çağrıldı, psikolojisi bozuldu…" gibi gerekçelerle hemen şikayet için okula ve idareye koşan veli, bilmelidir ki bu düşüncesiz / fevri davranışı ile çocuğunun eğitim sürecini kendi elleriyle "kırmış ve koparmış" olacaktır ! Çocuğunun hatırına okul içindeki meslek onurunu kırdığı hocası da artık bundan sonra o çocuğun davranışlarına hiç karışmayacak,  "yabani ve yobaz" yetişmesine dokunmayacaktır. İnsanda bir ağaç gibi büyüyen bilginin pürçümleri eğitim ve terbiye ile budanarak güzelleşip gelişir.

Eğitimin ruhunda bilgi ve beceri yanında  "davranış güzelliği kazandırma" dediğimiz TERBİYE de vardır. "Bilgi, cehaleti giderir ama insanlık öğretmez" denilmiştir. Bugün "cahil" diyemediğimiz gençlerimizin "terbiyesiz" davranışlarında bu manada eğitim noksanlığı vardır. Bu noksanlıklarında anne-babalarının da "merhamet" adına böylesi bilinçsiz payları bulunmaktadır.

Bilinmelidir ki, anne-baba "fiskesi" ve hoca tokadı yemeden yetişen haylaz genç, hayatın teknesini yiyecektir !

Eğitimin eski dilimizdeki karşılığı olan terbiye, "yetiştirme" demektir.   Eğilerek yetiştirilecek olan bir ağacın bile kırılmadan eğilmesi için "yaşı ve zamanı" da çok önemlidir.

Ağaçlar gibi insanlar da zamanı geçip kartlaştıktan sonra kolay kolay eğilmezler. Zorlanırsa belki biraz bükülebilirler, ama daha fazla zorlanırsa kırılır ve bir işe de yaramazlar, ağaçlar gibi ancak odun kalırlar.

İşte eğilecek zamanlarını "haylazlıkla" geçirip gerekli eğitimi "çocukluk ve gençlik" dönemlerinde almayarak "kaba" kalmış insanların durumu da böyledir;  hayat tecrübeleriyle düzgün bir insan ağacı olarak yetişmeyenler  "odun" gibi yaşarlar.

Bilinmelidir ki, çocuklarını "ana kuzusu" olarak büyüten anne-babalar, onların koç olarak yitişmelerini engellemiş olurlar.

Güneş görmeyen gölgede yeterince  yeşillik yetişmediği gibi; aşırı merhamet gölgesinde büyüyen çocuklarda da fazla bir başarı ve maharet gelişmez !

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimize ve onların yetiştiği filizler olan çocuklarımıza başarılı bir "Eğitim ve Öğretim Yılı" dileklerimle !

08.09.2023

Kemal CENGİZ
Emekli Müftü

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Kemal Cengiz
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

Kemal CENGİZ
Emekli Müftü

Memleketi olan Ankara/Çamlıdare Ahatlar köyünde 1951 yılında doğdu. İlköğrenimi yıllarında Hafızlık ve Medrese Usulü Arapça tahsili yaptı. 1974 yılında Ankara Merkez (Tevfik İleri) İmam-Hatip Okulu'nu bitirdi. Aynı yıl girdiği İzmir Yüksek İslam Enstitüsü'nden 1978'de BİRİNCİLİKLE mezun oldu.

Dini Yüksek Tahsilini yaparken aynı zamanda İmam-Hatip olarak göreve başladı. Mezuniyetini takiben yurdun çeşitli il ve ilçelerinde Vaiz, İlçe Müftüsü ve İl Müftü Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Toplam 43 yıl görevden sora 2016 yılında "yaş haddinden" emekli oldu.

KELÂM-I KEMÂL adıyla özlü sözlerini içeren bir kitabı yayımlandı. Dini, milli, ahlaki ve sosyal konularda çeşitli gazete ve dergilerde çok sayıda çıkan yazılarına devam etmektedir. Bu yazılarından aldığı derece ve ödülleri ile TAKDİR belgeleri bulunmaktadır. 2007 yılında Diyanet İşleri Başkanlığınca Türkiye çapında açılan "Hutbe Yarışmasında" BİRİNCİLİK ödülü bulunmaktadır.

Dini Yüksek İhtisas Eğitimi (İstanbul-Haseki 4. Dönem) yanında Uzmanlık derecesinde Arapça, orta derecede İngilizce biraz Farsça, biraz da Almanca bilmektedir.

Evli, iki oğulu  ve beş torunu bulunmaktadır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya