ORUÇ KULLUĞUN KAPISIDIR !
MAKALE
Paylaş
24.04.2020 19:23
2 yorum
5.990 okunma
Kemal Cengiz

Beden ve ruh olarak iki farklı yapıdan (halk ve hulk) oluşan insanın her iki yapısının da  ihtiyaçları değişiktir. Beden yapısının her nefes havaya, gerektikçe her daim suya ve gıdaya ihtiyacı olduğu gibi; ruhumuzun da her nefes İMANA ve belli zamanlarda İBADETE ihtiyacı vardır. CAN dediğimiz enerji ile yaşayan insanın bedeni ihtiyaçlarının temin etmesi gerektiği gibi; AKIL denilen manevi gücü ile de ruhi dengesini sağlayacak olan insanın, manevi ihtiyacı olan İMAN nefesini ve İBADET gıdasını da temin etmesi gerekir. Bir başka deyişle; nefes ve gıda bedenimizin, iman ve ibadet de ruhumuzun gıdasıdır.

Bedenin ihtiyaçları olan havada,  suda ve gıdalarda kirlenme ve bozulma. vücut sağlığımızı doğrudan etkilediği gibi; ruhumuzun ihtiyacı olan iman ve ibadetlerimizdeki kirlenme ve bozukluklar da, doğrudan ruh sağlığımızı etkiler. Bunun için insan; soluklandığı havada, beslendiği gıdada temizliğe dikkat ettiği gibi; imânında hurafelerden arınmış temizliğe (HANİFLİK) ve ibadetlerinde İHLAS'a dikkat etmelidir.

İnsanın beden sağlığı için uyması gereken bir takım TIBBİ DİSİPLİNLER / Sağlık Kuralları olduğu gibi; ruh sağlığı için de imanını kuvvetlendirecek bir takım İBADET DİSİPLİNLERİ vardır. Peygamber Efendimizin hadis-i şerifinde, "İslamın üzerine kurulduğu beş temel esas"  olarak açıkladığı  bu İBADET (Allah'a kulluk) görevlerimiz; "Başta kelime-i şehadet, namaz, oruç, zekat ve hac" (Buhari, Müslim .. )  olmak üzere İslam'ın "BEŞ ŞARTI" kabul ettiğimiz görevlerimizdir.

Bu kulluk görevlerimiz hakkında bilmemiz gereken bir önemli husus daha vardır : Açıklanan bu temel esaslar, Allah'a karşı yerine getirmemiz gereken kulluk görevlerimizdir. Bunlardan başka dinimizde ayrıca, "kendi nefsimize /canımıza, âile fetlerimize, içinde yaşadığımız topluma ve tabiata hatta tüm insanlığa karşı görevlerimiz vardır. "Hukuk'ul İbad / Kul Hakları"  denilen bu görevler, Kur'an ve sünnette ayrıntıları ile açıklanmıştır.

Bunları geçerek müslümanlığı sadece "beş temel esastan" ibaret saymak, "eksik ve yanlış" bir anlayıştır.  Bu beş temel esaslar, hadiste buyurulduğu gibi TEMELDİR. Unutmayalım ki bina temeden ibaret değildir; daha onun üzerine İNŞA edilmesi gereken NİCE ve İNCE işler vardır. Beş esası yaptık, temeli attık deyip çekilmayelim, üzerine de kulluğumuzu kuralım! Esas İHTİŞAMI o zaman göstermiş olacağız.

İşte Ramazanda tutacağımız ORUÇ bu yapıda kulluğumuzun kapısıdır. Peygamber Efendimiz hadis-i şeriflerinde, "Dünyada iken bu kapıyı sağlam tutanların, sekiz kapılı cennete REYYAN (oruç susuzluğuna kananlar) adı verilen ÖZEL KAPIDAN kabul edileceklerini" müjdelemektedir. (Buhari, Müslim, Tirmizi)

HEPİMİZE MÜBAREK OLSUN !

Kemal CENGİZ
Emekli Müftü

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 2 yorum yapıldı
Teşekkür
Sayın hocam, Allah razı olsun,yazılarınızı takip ediyorum.Sizin ve ailenizin Ramazan-ı şerifi mübarek olsun, selamlarımı sunarım.
Yorum Ekleyen: Ömer Faruk Arslan     25.04.2020 05:02:13
Dikkate şayan bir tespit.
"Bina temelden ibaret değil." tespitiniz, dini vecibeleri beş esastan ibaret sananlar için dinin şumülüne ufuk açmalarına vesile olabilecek pratik bir formül olmuş. Kaleminize sağlık Hocam.
Yorum Ekleyen: Hüseyin Gazi YILDIRIM     24.04.2020 22:53:49
Kemal Cengiz
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

Kemal CENGİZ
Emekli Müftü

Memleketi olan Ankara/Çamlıdare Ahatlar köyünde 1951 yılında doğdu. İlköğrenimi yıllarında Hafızlık ve Medrese Usulü Arapça tahsili yaptı. 1974 yılında Ankara Merkez (Tevfik İleri) İmam-Hatip Okulu'nu bitirdi. Aynı yıl girdiği İzmir Yüksek İslam Enstitüsü'nden 1978'de BİRİNCİLİKLE mezun oldu.

Dini Yüksek Tahsilini yaparken aynı zamanda İmam-Hatip olarak göreve başladı. Mezuniyetini takiben yurdun çeşitli il ve ilçelerinde Vaiz, İlçe Müftüsü ve İl Müftü Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Toplam 43 yıl görevden sora 2016 yılında "yaş haddinden" emekli oldu.

KELÂM-I KEMÂL adıyla özlü sözlerini içeren bir kitabı yayımlandı. Dini, milli, ahlaki ve sosyal konularda çeşitli gazete ve dergilerde çok sayıda çıkan yazılarına devam etmektedir. Bu yazılarından aldığı derece ve ödülleri ile TAKDİR belgeleri bulunmaktadır. 2007 yılında Diyanet İşleri Başkanlığınca Türkiye çapında açılan "Hutbe Yarışmasında" BİRİNCİLİK ödülü bulunmaktadır.

Dini Yüksek İhtisas Eğitimi (İstanbul-Haseki 4. Dönem) yanında Uzmanlık derecesinde Arapça, orta derecede İngilizce biraz Farsça, biraz da Almanca bilmektedir.

Evli, iki oğulu  ve beş torunu bulunmaktadır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya