Gazze Konjonktüründe İsrail-İran Denklemi
MAKALE
Paylaş
16.04.2024 23:25
1 yorum
534 okunma
Aydın Bolat

İsrail 1 Nisan’da Şam’daki İran Büyükelçilik yerleşkesine sürpriz bir saldırı yaptı. İkisi general yedi kişi öldü, büyük maddi hasar oluştu. İran bunu kendi toprağına yapılan bir saldırı olarak niteleyerek şiddetli bir misilleme yapacağını günler öncesinden tarih-saat vererek ilan etti. Bölge ve dünya 3.Dünya Savaşı endişeleriyle alarma geçti.

14 Nisan Pazar günü yaklaşık 200 IHA/Dron ve 150 balistik füze ile İran, İsrail hedeflerine saldırdı. İran, Suriye, Lübnan ve Yemen’den İsrail’e yönelen IHA ve füzeler İsrail Hava Savunma Sistemi “Demir Kubbe” ile müttefikleri ABD-İngiltere Hava Savunma kabiliyetleri ve karşı füzelerle %99 oranında engellendiği, havadayken imha edildiği açıklandı.

İsrail tarafı; İran saldırısına karşı büyük bir zafer kazanıldığını IHA ve füzelerin hiç zarar vermeden düşürülerek engellendiğini, sadece boş alana bir füze düştüğünü, bir kız çocuğunun hafif yaralandığını açıkladı.

İran tarafı ise Şam ve Gazze’ye saldırı merkezleri olan iki hava üssünün vurulduğunu ve 100 İsrail askerinin öldürüldüğünü duyurdu. İran halkı zafer naraları atarak Tahran’da İsrail protestolarıyla kutlamalar yaptı.

İsrail’in saldırıya anında misilleme isteği ABD tarafından engellendi. İsrail de doğru tarih ve zamanda bunun bedelinin ödetileceği, mutlaka karşılık verileceğini duyurdu.

İran ise yapılan misilleme/operasyonun yeterli olduğunu açıklayarak işin bitirildiğini söyledi.

BM, Çin, Rusya, Türkiye, Mısır taraflara itidal çağrısı yaparak gerilimin tırmandırılmamasını ilettiler.

Suudi Arabistan ve en zayıf halka olarak Ürdün; hava sahalarını ABD-İngiltere-İsrail saldırıyı engelleme operasyonlarına açtılar.

Irak-Suriye İran’ın operasyonuna hava sahalarını açtı. Türkiye Kürecik radar üssünü engellemedi.

ABD-Avrupa ülkeleri İsrail’in yanında saf tuttu. Netanyahu onları yardım etmeye mecbur etti.

İran füzeleri; Gazze’deki kıtlık, katliam ve çoluk çocuk 40 bin ölümü unutturdu. Batı halkları dahil tüm dünya İsrail’i telin eder, tepki verirken Netanyahu masum rolüne girdi. Netanyahu saldırıyla kendine muhalif olan iç ve dış kamuoyunu susturmuş oldu. Sonucu itibariyle İran’ın başarısız saldırısı imajı verildi.

GERÇEKTE NE OLDU?

İran füzelerine hedef olma algısıyla İsrail’in kazancı:

Gazze/Filistin ölüm ablukası, vahşet ve soykırımı perdeleniyor, gündem saptırılıyor.

ABD-Avrupa müttefik savunma hattı konsolide ediliyor.

Masuma yatarak, kendini savunma teziyle küresel kamuoyu vicdanındaki Gazze tepkileri zayıflatılıyor.

Yarattığı jeopolitik statüko meşrulaştırılıyor.

“Vadedilmiş Topraklar”ı işgal gerekçesi güncelleniyor.

Gerilimden jeopolitik rant devşiriliyor. Kaos/ krizden beslenmesi sürdürülüyor.

Başbakan Netanyahu ve hükümetine karşı muhalefet susturuluyor.

Bölge jeopolitik test/sınava tabi tutularak saflar, konumlar güncelleniyor!

İsrail’e direkt saldıran İran hangi konumda bulunuyor?

Siyonist-Evanjelist sömürgeci, soykırımcı emperyalizm için:

Kum torbası, şamar oğlanı, günah keçisi, mahallenin münafığı ve jeopolitik şeytan rolünde, Emperyalist İşgalin, zulmün bahanesi, saldırganlığın şiddet, terör ve katliamların kamuflajı durumunda, kanlı jenosit ve sömürünün gerekçesi aktör konumunda gözüküyor.

İlginç bir ayrıntı olarak;

İsrail; İran/Hizbullah hedeflerini sürpriz hücumlarla vuruyor. İran ise misillemelerini davul-zurna çalarak gün-saat bile vererek ilan ediyor!

İran tarafı ve taraftarlarının lehte yorumları:

İsrail İran’a cevap ver(e)medi? ABD’nin ikazına uymak zorunda kaldı. Arap olmayan bir ülke (İran) Siyonist emperyalizmin karakolu İsrail’e açıktan saldırabildi. İsrail’in vurabileceği, cezalandırabileceği ve hatta durdurulabileceğini gösterdi. Birleşmiş Milletler bile bunu yapamadı. İran prestij kazandı, Filistin sevindi, Gazze ateşkesi hızlanabilir. Gazze/Filistin denkleminde; Türkiye-İran ve İran-Arap ülkeleri karşılaştırması yapılması sağlandı.

SONUÇ:

Savaş, terör, darbeler, kaos, kriz, çatışmalar, göç genellikle Müslüman coğrafyalarda yaşanıyor.

BOP, Genişletilmiş BOP, Büyük İsrail Projeleri stratejik tatbikat safhaları adım adım icra ediliyor. Siyonist emperyalizm kaos/krizden besleniyor, jeopolitik rant ve düzen devşiriyor.

Gazze/Filistin meselesinde; söylem değil eylem ve taarruz ile savunan role Şii İran konumlandırılıyor. Gazze’deki vahşete, soykırıma, İsrail’in yarattığı kıtlık ve katliamlara tepkiler; İran’ın yanında görünmek suçlaması ve ithamıyla susturulmak isteniliyor.

Türkiye jeopolitik sıkıştırma ve ambargo ile engelleniyor. Duruşu zayıflatılıyor, yanlarına alamasalar bile tarafsızlaştırılarak etkisizleştirilmek isteniliyor. Türkiye jeopolitik sarsıntıların merkezinde, emperyalist projelerin odağındadır. Stratejik dikkat zamanı…

Aydın BOLAT/Nisan 2024

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
Eyvallah
Doğru bir projeksiyon. Kaleminize kelamınıza sağlık
Yorum Ekleyen: Muatafa Yıldız     17.04.2024 20:23:54

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya