Küresel Sistemin Kodları
MAKALE
Paylaş
15.09.2021 18:21
2 yorum
6.307 okunma
İlhan Akkurt

Turgut Şahin bey’in Ay Yayınları arasında çıkan kitabının adı, “KÜRESEL SİSTEMİN KODLARI, ORTADOĞU ve TÜRKİYE” dir. Turgut bey eserinde dünya üzerindeki, kurtlar sofrasında söz sahibi olacak bir devlet veya medeniyetin ayakta kalabilmesinin kodlarını son derece mantıklı olarak ortaya koymuştur.  Eserde aynı zamanda geçmiş insanlık tarihindeki dünya üzerinde hegemonya kurmuş, Büyük İskender, Roma İmparatorluğu gibi devletlerin uzun yıllar ayakta kalabilmelerinin esasları üzerinde de durulmuştur. Bu açıdan eser günümüz konjoktüründe önemli bir konuyu işlemektedir. Bu özelliği ile eser dünyaya sözü olacak olanların bir baş ucu kitabı gibidir.

Esere göre hegomonik hakimiyete işin aslı Eski Yunan düşünürlerinin STOİK MANTIK dediğimiz ilkelerine dayanmaktadır. Bu anlayışın stratejik amacı, başta imparator ve imparatorluk aygıtı olmak üzere, topluma hakim organizasyonel yapılanmayı kutsallaştırmaya ve antik kült haline getirmeye dayanıyor. Yani insanlar üzerinde hakimiyet, otoriteyi din gibi kutsallaştırmaya dayanmaktadır. Bu anlayışla geçmişin Stoikleri imparator ve imparatorluk sistemini tanrılaştırmışlardır. Hani bizimkilerin “halife yeryüzünde Tanrı’nın temsilcisidir” anlayışı gibi. Benzer şekilde günümüzde hegonomik güçler, insanlara bu anlayışı benimsetmek için bir “BİLİM KİLİSESİ”  yani küresel hakimiyet anlayışını meşrulaştıran, çeşitli bilgiler üreten bir örgütlü “Epistemik Merkez/Monopol” organize etmişlerdir. Bu merkezin görevi hegomonyanın bir inanca, bir ideolojiye dönmesini kurgulamaktır. Bu merkez bugün Batı ve ABD’nin dünya üzerinde hakimiyetini meşrulaştırmak, zamana uygun versiyonunu üretmek üzere çeşitli bilimsel kurumlar, BM, FAO, DSÖ, IMF, Dünya Bankası, Davos, Bilderberg  gibi kuruluşlarla harıl harıl çalışmaktadır. Fukuyama’nın “Tarihin Sonu”,  Huntigton’un “Medeniyetler Çatışması” gibi eserler hep bu hegomonyayı meşrulaştırma ve insanların devşirilme çalışmalarıdır. Bu kuruluşlar “konjüktüralizm” adı altında yumuşak güç kullanarak yani ikna ile insanları bir yöne zorlamaktadır. Böylece zamanımızda hegomonyanın iktidarını koruma ve kollama görevini medyanın köşe taşlarına yerleştirilmiş bu “Epistemik Monopol” adına hareket eden bireylerdir.

Gelelim işin “Türkiye Nasıl Bölgesel Bir Güç Olabilir” meselesine. Yazar “öncelikle tek başına lider ve bir gurup genel merkez hakim yönetimi  yani “MONOPOL OLİGARŞİK” yönetimine derhal son verilmeli ve hakim anlayışın temsil edildiği çeşitli kurumlar oluşturulmalı, devlet tek bir partinin iktidarına bağlı olmadan yürüyecek kurumlara kavuşturulmalıdır” demektedir. Yine “Küresel düzeyde toplumları ve onların siyasal sistemlerini etkileyecek dini, felsefi, ekonomik, askeri ve entelektüel bir anlayış ve dil üretmeliyiz. Küresel düzeyde kurumlar ve üniversiteler (Yunus Emre Enstitüsü, İHHA, TİKA vs.) kurmalıyız.  Böylece bir “İÇ KALE” oluşturmalıyız. İnsanların problemlerine çözüm üretecek söylemler geliştirmeliyiz” demektedir. Yani kuru kuruya bir şeylere karşı çıkmak İran ve Kore gibi sadece marjinalleşmekten başka bir işe yaramaz. Dilin ve söylemin evrensel olmalı, kendine has Kemalizm gibi veya selefilik gibi dar/resmi bir ideojiyle bir yere varılamaz. Osmanlı bir padişahlık ve din devleti olmasına rağmen kendini/yönetimini bütün insanlığa açabilmiştir.

Bütün bunlar sivil ve askeri bürokratik kurumların içine sızmış FETÖ gibi farklı hakimiyetlere yol açan “Postmodern bürokratik aklı” tasviye edip, bürokraside liyakat ve ehliyete dayalı “Kamu Güvenliğini” önceleyen bir devlet anlayışı inşa edilmesini gerektirmektedir. Devletin ayrı iktidarın ayrı, devletin kurumlar, hükümetin politik karar üzerinden yönetilmesi gerekir. İktidarla devleti bir kabul ederseniz monarşi gibi devleti bir gurubun insafına terk etmiş oluruz. Bu tespitler bir hareket ve inancın evrensel/küresel güç olması için son derece önemli şeylerdir. Eser önemli bir boşluğu doldurmuştur.

Kitabı incelemek ve satın almak için lütfen Resimin üzerine tıklayınız...

Kitabı incelemek ve satın almak için lütfen Resimin üzerine tıklayınız...

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 2 yorum yapıldı
medeniyet inşaası
Dünya hegemonyası medeniyet inşaası ile olabilir.Ayrıca ahlakın tarifi yapılmalıdır. Şu anda dünyada herkes kendine göre bir ahlak belirlemiş .Peygamber efendimizin ben güzel ahlakı tamamlamak için geldim buyurmasının hikmeti burada.Bu kitapla ilgili yorumunuz isabetli teşekkürler...
Yorum Ekleyen: salih yener     20.09.2021 13:04:57
İsabet
Yerinde tesbitler olmuş
Yorum Ekleyen: Nazım     16.09.2021 12:59:32

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya