Eylül Özlemi
MAKALE
Paylaş
31.08.2023 13:54
660 okunma
Ali Akça

Bir ölüm vefalı, bir de sonbahar…

Cahit Zarifoğlu

Bu kez gözlerimiz yollarda kaldı. Eylül ayının gri akşamlarını çok özledik. Yakıcı, kavurucu bir ağustos ayı yaşandı. Ağustos çalılardan böğürtlen, yaylalardan çilek toplama zamanıydı, öyle olmadı. Engin ufukta, çılgın bir güneşin altın ışıkları tarlaları, çimenleri kavurdu, ormanları yaktı. Çınarların o güçlü yaprakları solgun bir renge bürünüp erkenden sararak dağıldı, döküldü. Otlar kurudu, çiçekler soldu ve kimi bölgelerde buğday başakları yandı. Güzel, güneşli havada sarı bulutlar, kuşlar sessizce geçip gittiler. Güneş bronzluğuyla yanıp esmerleşti alınlarımız. Her şey, herkes bir gölge ve serinlik arayıp ona sığındılar. Temiz, serin, huzurlu ve şefkatli akşamlar arandı.   

Hele eylül bir gelsin, sıcaklar azalsın, yumuşayan gökyüzü yavaş yavaş havayı serinletsin, günler dakika dakika kısalsın. Eylülün rüzgârı aşk ve özlem koksun, huzur getirsin. Banklara şöyle bir oturulsun. Baktığımız her yerde bütün cazibesiyle doğa kendini göstersin. Itır saksısı nefis kokularını yaysın. Ağaçlarda sararıp kızıllaşan titreyerek sağa sola savrulup uçuşan yapraklar masalsı bir canlılığa bürünerek insanı mest etsin. Yeşilin bin bir rengi yerini sarı ve kızılın tonlarına bıraksın, altın sarısına dönüşüp rengârenk bir cümbüş içinde parıldasın. Ağaçların eteklerinde sanki bir Afgan halısı gibi kehribar rengi yapraklar biriksin. Sonbahar, insanlarda duygunun ve aşkın en yoğun yaşandığı bir tatlı hayranlık oluştursun. Bir kez daha baharların aşk mevsimi olduğuna dair inancımız güçlensin. Bu kez çok özledik, hele bir eylül gelsin.

Fakat eylülün serin sabahlarında, göçmen kuşlar birdenbire çekip gidecekler. İlkbaharda gelen bu kuşlar, havaların serinlemesiyle daha iyi barınma ortamını bulabilmek için sıcak bölgelere doğru yola çıkıp düzenli biçimde gökyüzünde kâh süzülüp kâh kanat çırpacaklar. Çoğunluğu leylekler, kırlangıçlar ve bülbüller uzaklara süzülecekler. Kimi güneşe göre, kimisi yıldızlara göre yönlerini arayıp bulacaklar. Ülkemiz onların bu yolculuğunda bir köprü olacak. Uzun kanatlı kuş sürüleri ayrılırken boş kalan yuvalar, engin ovalar, ormanlar, dağlar ve gökyüzü ılık ve tatlı bir hüzünle dolacak. Bu göçler ve güz mevsimi kendini hatırlattığında; ruhumda yıllardır yerleşmiş olan ilham perilerinin kimi zaman doyumsuz bir neşeye, kimi zaman yoğun bir hüzne gark olduğunu hissedeceğim. Sis ve uzun dumanlar dağların zirvesine yerleşecek, taze bir sonbahar rüzgârı solmuş yaprakların kokusunu taşıyacak.

Dışarıda büyücü sonbaharın etkisindeki eylül güneşinden yayılan ışınlar altında, solgun ve sarıya dönen bir dünya oluşacak. İnsanın içinde derinden derine romantik bir güzellik canlanacak. Anılar canlanacak, Paris’te, Roma’da ve Prag’da yaşadığım doyumsuz eylülleri anımsayacağım, Ankara’da, İstanbul’da yaşanmış sayısız yaprak dökümleri hatırlanacak. Hayata olan yolculuğumuzda hayranlıkla yaptığımız sonbahar gezileri yeniden başlayacak. Yenidünyalar keşfetmemizi sağlayan ve farkındalığımızı pekiştiren bu yolculuklar; doyumsuz manzarasıyla doğanın eşsiz şöleniyle sanki sonsuz bir zaman dilimine uzanacak.

Sonbahar koynunda bir melek dokunulmazlığında bembeyaz bir kış; daha derininde diriliş barındıran sımsıcak bir ilkbahar coşkusu saklamaktadır. Bu mevsimde efsunlanan eylül, güz yağmurlarıyla yaprak dökümünü başlatır; bize geçmişi ve sevdiklerimizi hatırlatırken tatlı bir hüzün; sevgi ve aşk hayatımızı canlandırıp neşelendirir, güzel bir renk konfetisi sunar.

Ve eylül gelecek, kimileri hazan mevsiminin etkisinde geçmişi anımsarken hüzne kapılacak, birçokları neşeye gark olacak. Yağmur, deniz, sonbahar ve sahilde ışıklı gemiler ve âşıklar özlemle bekleyecek birbirini.

Tüm bu değişim, yenilikler ve keşiflerin bolluğu duyularımızı canlandırarak bizi her zamankinden daha istekli yapacak. Seyahatte, beyin sürekli olarak öğreniyor ve aynı zamanda iç bahçe genişliyor, yapılandırılıyor, hareketlenip sonsuzluğa uzanıyor. Çünkü yolculuk insanı dışarıda olduğu kadar iç dünyasında da özgür bırakıyor. Sonbahar yaşama tutkumu güçlendiriyor, ben her sonbahar gelişinde büyüleniyorum…

Dostlukla…

Ali AKÇA 
aliakca2009@hotmail.com

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali Akça
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

Ali AKÇA, Uludağ İşletme Fakültesi'nden 1982 yılında mezun oldu. Fransa'nın Montpellier kentinde, Paul Valéry Universitési'nde 1982-84 yılları arasında dil eğitimi için bulundu ve muhtelif araştırmalar yaptı. 1984-1986 yıllarında yedek subay olarak askerliğini tamamladı. Fransa'nın Rouen Universitési'nde 1992-94 yıllarında İşletme Yüksek Lisansını tamamladı. Hazine Bakanlığı’nda 38 yıl çalışıp 2023 yılında emekli oldu. Şiir ve deneme yazıları yazmaktadır.

 

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya