Ekonomi Evlenmeye Engel Mi?
MAKALE
Paylaş
14.05.2025 12:41
1 yorum
285 okunma
İsmail Aydın

Ekonomik zorluklar evlenmeye engel mi? Evlenmelerin önündeki tek engel ekonomik sebepler mi?

Yaklaşık on kişinin bir arada oturup sohbet ettiği, birlikte çay içtikleri bir ortamda bu ve benzeri soruları tartışmaya açtım. Sohbete katılanların çoğunluğu, ekonomik zaruretleri ortaya koyuyordu. İçlerinden emekli matematik öğretmeni bir hocamız, “Ekonomik zorlukların, ya da geçim sıkıntısının evlenmeye engel olduğu şeklindeki görüşe ben katılmıyorum” dedi ve ilave etti: “Hangi ekonomik zorluklardan söz ediyorsunuz? Çalışmak isteyen herhangi bir şekilde bir iş bulur veya iş kurar çalışır, gençler çoğunlukla çalışmak istemiyorlar, iş beğenmiyorlar.”

Çoğu yaşlı ve emekli olan katılımcılar daha başka şeyler de söylediler. Ortaya çıkan genel görüş, ekonomi evlenmeye tek engel değildi:

- Gençler sorumluluk almak istemiyorlar, sıkıya gelmiyorlar. Rahatlarına düşkünler. Keyiften taviz vermiyorlar. Tembellik var. Evlilik fedakârlık isteyen bir şey ama tam aksine gençler egoistler.

- Kadınlar doğum yapmaktan korkuyorlar. Doğumlar –özellikle özel hastanelerin para hırsıyla- normal doğumlar olmuyor, sezaryenle doğum yapıyorlar. İki defa sezaryen olan üçüncü çocuğu zaten yapamıyor. Karı-koca çalışıyorsa o da ayrı dert.

Ve daha pek çok sebep. Kötü örnekler de gençlerin evlenme cesaretlerini kırıyor.

- Peki, evlenmiş, sonra ölüm, boşanma gibi sebeplerle dul kalmış kadınlar niçin evlenmiyorlar? Aranızda eşi vefat etmiş erkekler var, onlar evlenmek istemiyorlar mı?

- O da ayrı dert. O da devletin hatası. Bu da ekonominin başımıza açtığı ayrı bir dert. İşte Ali dayı, evlenecek ama kadın bulamıyor. Maaş bağlarsan, yurtlar açarsan kadın evlenmez. Hele önceki evliliği mutsuz ise, “bundan sonra koca kahrı mı çekeceğim” diyerek evlenmeye yanaşmıyorlar. Bir de kadın dolandırıcılar var. Erkeklerin bazısı da o yüzden evlenmiyor.

Hâsılı, değerli okurlarım! İş öyle, basit bir olay değil. Hele hele hükümetin para yaklaşımıyla, para desteği ile çözülecek bir mesele değil. Mesele, saç, sakal, bıyık meselesi değil. Ciddi bir iş bu. Önce kafaların içinin doldurulması gerekiyor. Bu toplumun çözülüş süreci iki asırdır devam ediyor. Hiçbir değer yükleyemeyen eğitimden sağlıklı aile, fedakâr genç, Ferhad gibi âşık, Kerem ile Aslı gibi gençler bekleyemezsiniz.

Yırtık büyük, yama küçük. Bir yeri yamıyorsunuz, öteki yeri yamamak isterken çekiştiriyor yeniden eski yırtığı açıyorsunuz.

Eğri oturalım, doğru konuşalım. Her mesele gibi evlenme meselemizde de bıçak kemiğe dayanmış vaziyettedir. Bugünlere akşamdan sabaha da gelmedik. Alıştıra alıştıra getirildik. Tıpkı kurbağanın sıcak suya alıştırılıp, işin haşlanmaya kadar varması gibi bir şey. Mevcut zihniyetle, içine düşürüldüğümüz küresel emperyalist, kapitalist-Yahudi sisteminde çözüm aramak beyhude bir iş.

Önümüzde rehber bir kitap var. Doğru yola, doğru olana ulaştırmayı üstlenmiş bir kitap. Kısmet olursa başka bir yazımda o kitaptan bahsetmeye, o kitap ne diyor ondan bahsetmeye çalışacağım.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
köyümuzde
İsmail abi köyümüzde yüksekokul bitiren imanlı inançlı ilk abimizdir, bizden 6 veya 7 yaş büyüktür, Bizler onu örnek alır sohbetlerini cami önünde ayakta heyecanla dinlerdik. Sorular sorardik, sabırla cevaplar verirdi. Biz ortaokula gidiyorduk o üniversiteye. Bugün imanlı inançlı vatansever bir brey olarak yaşıyorsak bunda ismail abinin de emekleri vardır. Allah yar ve yardımcısı olsun, sağlıklı ve uzun ömürler dilerim. Kadir Alan.
Yorum Ekleyen: Kadir ALAN     22.05.2025 20:36:53
İsmail Aydın
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

İSMAİL AYDIN KİMDİR?

İsmail Aydın, Hukukçu yazar. Anacığının anlatımına göre koç katımında doğmuş. Koç katımı, Yozgat’ta ekim ayının sonu ile kasım ayının başında olur. Dolayısıyla doğum günü belli değil ama Aydın, doğum günü olarak 29 Ekimi benimsiyor. Koç katımı, döl almak üzere erkek koyunun (Koç) dişi koyunlar arasına bırakılmasına denir.

Peki, hangi yılın koç katımı? O da belli değil. 1950 olabileceği gibi 1949’a da ihtimali var. Her nasılsa nüfusa 08.02.1953 D.lu olarak tescil edilmiş. Yaşı küçük diye ortaokula kabul edilmemiş, bu defa da mahkeme kararıyla, ay ve gün sabit kalmak üzere 1950 olarak tescil edilmiş. İsmail Aydın, doğum gününün bile doğru dürüst kayıt altına alınamayışını, okur-yazar olmayan tolumun  “hal-i pürmelâli” olarak niteliyor.

İsmail Aydın İlkokulu Sorgun’a bağlı Temrezli köyünde, ortaokul ve liseyi Yozgat’ta okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1977 yılında mezun oldu. Yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra Sorgun’da altı yıl avukatlık yaptı. Ekim 1986’da Diyarbakır / Bismil’de Noter oldu. Kastamonu/Tosya, Bolu ve Ankara’da çalıştı, 2015 Şubatında emekliye ayrıldı.

İsmail Aydın çilekeş Anadolu’nun yanık sesi olarak çıkıyor karşımıza. Türkiye’mizin karşı karşıya bulunduğu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunuyor. Üzerine titrediği kesim Gençlik. Ağırlıklı olarak üzerinde durduğu sorun Eğitim.

İsmail Aydın, fakülte yıllarından itibaren yazı hayatının içinde oldu. İlk gençlik yıllarıyla beraber memleket meseleleriyle ilgilendi. Tartışmalı radyo ve televizyon programlarına katıldı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı. Şubat 2013’ten beridir, internet ortamında yayın yapan Ana Haber Gazete’de yazmaya devam ediyor.

Meteorolojinin Sesi Radyosu’nda 2013-2016 yılları arasında yayınlanan Kıssadan Hisseler Programı’nın yapım ve sunuculuğunu üstlendi. Türkiye Noterler Birliği’nin Meslekî Forum Sitesi’nde anılarını yazdı.

Ağustos / 2016’da “Batı’nın Gücü Nereden İleri Geliyor?”, Kasım 2016’da “Yeniden Yükselişe Doğru”, Şubat 2017’de “Umut Ülke Türkiye”, Mayıs 2017’de “Bir Noterin Anıları”, Ağustos 2017’de “Kaybettiklerimiz”, Ocak 2018’de “Kıssadan Hisseler”, Mart 2018’de “Niçin Akif? Niçin Safahat?” isimli kitapları yayımlandı.

Yazı hayatını ve kitap çalışmalarını sürdüren İsmail Aydın evli ve dört çocuk babasıdır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya