
Sesli Dinle
Selam üzerinize olsun.
Umut, olması beklenilen veya olacağı düşünülen şey anlamındadır. Eş anlamlı olarak beklenti ve ümit kelimesi de kullanılmaktadır. İnsanın yolunu, hayatını iyiye, güzele gitmesini sağlayan, aydınlatan ışık olarak nitelendirilebilir.
Sevgili peygamberimiz ve O’na inananlar bir mahallede üç yıl muhasara altında kaldılar. Bu zaman zarfında Efendimiz ’in en yakın destekçilerinden amcası Ebu Talib ve eşi Hz. Hatice vefat ettiler. Müşriklerin düşmanlıkları daha da şiddetlendi. Ancak bütün olumsuz şartlara rağmen İslam’ı tebliğden asla geri durmadılar. Bunun üzerine Efendimiz Hz. Zeyd’le Taif şehrine gitti ve orda da şehirden çıkmaya mecbur bırakıldılar. Peygamberimizi taşlattılar ve ayakları kan içinde kaldı. Sığındığı bağda beddua etmedi, uzun bir dua etti. Duasında “İlahi! Eğer bana karşı gazaplı değilsen, mihnetlere, belalara hiç aldırmam…” Puta tapan, inkâr edenlerin de bir gün hidayete erecekleri umudunu kaybetmedi. İnsanın bulunduğu her yere ulaşmaya çalıştı, davasını tebliğ etti. En son veda hutbesinde Ey Nas! İlahi vazifemi yaptım mı? dedi. Evet yemin ederiz, Allah’ın risaleteni tebliğ ettin. Peygamberimiz şahadet parmağını kaldırdı. Üç defa Şahid ol Ya Rabbi! Şahid ol Ya Rabbi! Şahid ol Ya Rabbi” diyerek görevini tamamladı. [1] Dolayısıyla her Müslümanın peygamberimizin hayatını öğrenmesi, örnek alması bir mecburiyettir.
“…Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü inkâr edenlerden başkası Allah’ın rahmetinden ümit kesmez!” [2] İnsanoğlu var olduğundan beri en çok rızık endişesi içerisine düşmüştür. Ancak “Başlarınız hareket ettiği (yaşadığınız) sürece rızık konusunda ümitsizliğe düşmeyin. Annesi insanı, kıpkırmızı ve çıplak olarak doğurur. Sonra Yüce Allah onun rızkını verir.” [3]
Hayatımızda karşılaşacağımız olumlu, olumsuz, acı, tatlı, sevinçli ve üzüntülü zamanlar olacaktır. Bazen gece bazen gündüz, bazen düz bazen iniş bazen de yokuş olacaktır. Hep düz bir yolda gitmeyeceğimiz gibi birçok problemle, sıkıntıyla karışılacağız. Yaşamış ve yaşamakta olan hayata, olaylara çözüm odaklı, pozitif ve umutla bakan insanlardan örnek almak ve onlarla beraber bulunmak önemlidir. Her gecenin bir sabahı vardır. Ümitsizliğe düşmeyin. Umut ışığınız sönmesin.
Barış, huzur ve esenlik dileğiyle...
[1] Peygamberimiz, İslâm Dini ve Aşere-i Mübeşşere. KONRAPA, Mehmet Zekâi