Peygamber Efendimiz (s.a.v)in hanımlarına karşı davranışları, konuşmaları, elbette yüksek nezaketi, kadınları incitmeme konusunda mü’minlere yaptığı uyarıları hep konuşuluyor, sık sık gündeme getiriliyor. Bu konuşmaları “Hz. Peygamber (s.a.v.) iyi bir eş idi” şeklinde özetleyebiliriz. Buradan hareketle, günümüz kocalarına: “siz de hanımlarınız için iyi bir eş olunuz,” deniyor.
Yüce Allah şöyle buyuruyor: “Şanım hakkı için muhakkak ki size Resulullah da pek güzel bir örnek vardır. Allah’a ve son güne ümit besler olup da Allah’ı çok zikreden kimseler için.” (Ahzab, 33/21) Bu âyet, Resulullahın “Peygamber size neyi verdi ise onu alın, size neyi yasak ettiyse ondan sakının” (Haşr, 59/7) ayeti gibi, yalnız sözleriyle değil, fiil ve hareketleriyle de kendisine uyulan bir peygamber olduğunu hükme bağlıyor.
Yani Resulullah din ve ahlâkın yalnız teorik kısmını tebliğ ve hükme bağlamakla kalmamış, fiilleri ve uygulamaları ile de kendisinde canlı güzel bir uyma örneği olacak ders ve örnekler vermiştir. Aile hayatı dahil, her açıdan bütün insanlık için pek güzel bir örnektir. Buna hiç kimsenin itiraz etmemesi gerekir.
İşin öbür yanı gündeme getirilmiyor. Mesela, “Peygamber iyi bir eş idi” denirken, Peygamber hanımlarının, Peygambere karşı tutumlarından, sevgilerinden, saygılarından, itaatlerinden bahsedilmiyor. Bu konuda soru da sorulmuyor. O halde biz soralım: “Peygamberin hanımları da, bugünkü hanımların kocalarına dedikleri gibi; onu yemeyiz, bunu yeriz, onu giymeyiz, bunu giyeriz, istediğimiz yere istediğimiz gibi gideriz, bu bizim özgürlüğümüz, sen bize karışamazsın” gibisinden bir şey diyorlar mıydı, yoksa ne yapıyorlardı?
“Ey Peygamber! Hanımlarına şöyle söyle: Eğer dünya hayatını ve zinetini istiyorsanız, haydi gelin, sizi donatayım ve güzellikle bırakıp salıvereyim. Yok eğer Allah ve Resulünü ve ahiret yurdunu istiyorsanız, haberiniz olsun ki, Allah içinizden güzellik edenlere pek büyük bir ecir hazırlamıştır.” (Ahzab, 33/28-29)
Rivayet olunuyor ki, Resulullah (s.a.v.)dan hanımları zinet elbiseleri, süslü elbiseler ve daha çok nafaka, yiyecek bedeli, geçimlik istemişlerdi; bu ayetler bu sebeple nazil oldu.
Yanlış yapmamaları, bu konularda birbirine arka çıkmamaları konularında yüce Allah tenbihler yapıyor, eşleri kınıyor ve nasıl olmaları gerektiğini öğretiyor ki, amaç, özelden tüme, yani tüm mü’minlere bir uyarı ve bir hatırlatmadır. (Tahrim, 66/1-7)
Günümüzde evliliklerin kısa sürede çökmesinin pek çok sebebi var. Şüphesiz ki, bu sebepler arasında en başta geleni manevi terbiye noksanlığıdır.
Kardeş, eş, dost, akraba, hemşehri, komşu, meslektaş ve okurlarımın, büyük küçük herkesin mübarek Kurban Bayramlarını tebrik eder, sevgi ve saygılarlarımı sunarım.
İsmail Aydın