Nezaket-Nezahet-Zarafet
MAKALE
Paylaş
30.01.2023 11:40
5 yorum
619 okunma
İsmail Aydın

Eşimle, geçtiğimiz Eylül (2022) ayında,  Pay-Tur’un organize ettiği Doğu Anadolu turuna katıldık. İstanbul’dan kalkan tur otobüsü, önce yol üzerindeki Bolulu arkadaşlarımızı, sonra bizi Ankara’dan aldı. Almanya’dan gelen arkadaşları almak üzere de Kayseri’ye gittik. Otelde kahvaltı yaptık. Tur operatörümüz Aytekin Şahinbaş alınmasın ama arkadaşlarımız kahvaltıdan memnun kalmadılar. Güya Kayseri’de kahvaltı yapmıştık. Pastırmasız, sucuksuz Kayseri kahvaltısı olur mu? Bari çemen olsaydı, o da yoktu! Her neyse!

Otelden arkadaşlarımızı alıp Sivas’a hareket ettik. Sivas’a vardığımızda jetler, Kongre binasının üzerinde alçak uçuş yapıyorlardı. (4 Eylül) O binada yapılan toplantıda istiklâl ve istikbalimizi elimizden almaya yönelik manda teklifleri reddedilmişti. Ne yazık ki, konuyu hemen oracıkta, az da olsa bir değerlendirme fırsatımız olmadı.  Bürücüye Medresesi, Şifaîye Medresesi, Çifte Minareli Medrese ve Gök Medrese gibi yerleri de yol yorgunluğu ve zaman darlığı sebebiyle yeterince gezemedik. Oradan Divriği’ye hareket ettik.

Dağlar aştık, yer yer ovalardan, derin vadilerden geçtik ve nihayet geniş bir vadi üzerinde kurulu Divriği’ye ulaştık.

     MUHTEŞEM ULU CAMİ VE DÂRÜŞŞİFÂ

Yemekten sonra tamir ve tadilat çalışmaları devam eden Divriği Ulu Cami ve Dârüşşifâ’yı gezdik. Tek kelimeyle muhteşem bir eser.1228-29 yıllarında, Selçuklulara bağlı Mengücekli Beyi Ahmet Şah ile eşi Turan Melek tarafından, Ahlatlı Mugis oğlu Hürrem Şah adlı bir mimara yaptırılmış. Cami ve Dârüşşifâ birbirine bitişik. 13. Yüz yılda, Avrupa’da psikolojik rahatsızlığı olanlar yakılırken burada su sesi, kuş sesi ve musiki eşliğinde tedavi ediliyordu.  Cami girişinde (Cennet Kapı) taşa işlenmiş, ama hiç biri diğerine benzemeyen, simetriği de olmayan binlerce figür öncelikle Allah’ın birliğini yani Tevhid inancını aksettiriyordu. Yan yana iki elifin tam ortasında yer alan gül ile sonunda yer alan bülbül Allah aşkını ve Peygamber sevgisini ifade ediyordu. Gölge yardımıyla namaz vakitlerini, ana rahmindeki ceninin durumunu, namaz kılan insanın kıyamdaki halini ve birçok hikmetli olayı anlatan figürler. Figürlerin ifade ettiği anlamları duyanlar gözyaşlarına hâkim olamıyorlar. Sanatkâr, inancına, taş üzerinde elle tutulur estetik bir hüviyet kazandırmış. Bir inanç, eşsiz taş işçiliği örnekleriyle ancak bu kadar güzel anlatılabilir.

Bütün bunlara baktığınızda, bu esere vücut veren ustanın herhangi bir usta olmadığını, eserini de zorla veya ücret karşılığında yapmadığını, yalnız Allah aşkıyla yaptığını düşünüyorsunuz. Tadilat çalışmalarında görev almış gönüllü mihmandar Mustafa Yıldırım da aynı aşkla anlatıyordu. Değerli okurlarımın, bir yolunu bulup, Divriği Ulu Cami ve Dârüşşifâ’yı, Mustafa Yıldırım’ın anlatımlarıyla ziyaret etmelerini sağlık veririm. İncelikleriyle üzerinde kitaplar yazılacak bir eser.

      MİLLÎ FACİA

Divriği’de panoramik bir gezi yaparken, uzaktan Nuri Demirağ ailesinin malikânesini hüzünle seyrettik. Birçok projede imzası bulunan Demirağ, Yeşilköy’de uçak fabrikası ve pilot okulu kurmuş ancak ilgisizlik ve büyük engellemelerle karşılaşmıştır. Türkiye’nin hâlen uçak yapmaya çalıştığı göz önüne alındığında, 50’li yıllarda onun başına gelenlerin, bu milletin başına gelmiş büyük bir millî facia olduğunu düşünüyorsunuz. Neylersiniz ki, bu bereketli topraklar, cahiller, gafiller ve hainler yetiştirmek için de gayet münbit.

Divriği’de fazla kalamadık. Çünkü akşam için Kemaliye’ye geçecektik. Derin vadilerden, geçit vermez dağlardan aşarak Kemaliye’ye çok yakın bir mesafede Keban Barajı’nın uzantısına rastladık. Orada tekne gezintisi yaptık.  Tekneden inip, hiç güneş almayan Karanlık Kanyonu’na kadar yürüdük. Karşı dağlarda yaban keçilerini izledik. Ruha dinginlik veren şahane manzara. Tebdil-i mekânda ferahlık vardır, sözü herhalde bunun için söylenmiş olmalı.

      ADINA YAKIŞIR BİR OLGUNLUK

Gece yolculuğu ve gün içindeki gezi yorgunluğunun ardından Kemaliye’ye geldik ve otelimize yerleştik. Kemaliye bizi adına yakışır bir olgunlukla karşıladı. Yemek servisi yapan güler yüzlü genç kıza, yemeklerin lezzetinden dolayı ahçıya,  temizlik sebebiyle otel sahibi ve personeline teşekkürlerimizi iletmesini söyledim. Az sonra daha yüksek bir ilgi ve alâka gördük. Geceyi huzur izinde geçirdik.

Kemaliye (eski adı Eğin), Erzincan’a bağlı kozmopolitizmden uzak küçük bir ilçe. Sosyal kontrolü temin edecek şekilde herkes birbirini tanıyor. Cadde ve sokak aralarındaki bahçe sulama sistemi yüzyıllardır aynı şekilde işlevini sürdürüyor. Fırat’ın kollarından Karasu kenarında, güzel insanlarıyla; türlü türlü meyve ve sebzeleriyle, havasıyla, suyuyla şipşirin bir şehir.

Şükrü Bey’in okuduğu Sakarya Türküsü eşliğinde, şehir içinde gezi yaparken, evlerin avlu girişinde bulunan iki tokmaklı kapılar tur arkadaşlarımızın çok ilgisini çekti. Biri kalın, diğeri ince ses çıkaran iki ayrı kapı tokmağı. Biri erkekler diğeri hanımlar için. Eve gelen misafir erkek ise, kalın sesli tokmağı vuracak, onu içeriden bir erkek karşılayacak; yok eğer gelen misafir bir hanım ise, hanım tokmağını vuracak, onu da evin hanımı karşılayacak. İşte bir inancın canlı yaşanır hali.

Öncelikle kapı vurulmadan avluya veya eve girilmez. İkincisi, gelen misafir hangi tokmağı vuracağını ve kendisini kimin karşılayacağını bilir. Üçüncüsü, içeridekiler de gelen sese göre nasıl hareket edeceklerini bilir. Kelimenin tam anlamıyla bir incelik.  Kısaca, ev hali dediğiniz her durumu tarif eder bir yapılanma.  Nezaket, nezahet, zarafet budur ve bunlar bu toplumun kadim inancının olmazsa olmazlarındandır.

Ne yazık ki, bunları azar azar kaybettik ve ne hallere düştük! Takdir değerli okurlarımındır.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 5 yorum yapıldı
Unutulan kavramlar
Güzel bis gezi yazısı.Anılar gözlemler duru içten bir ifadeyleverilmiş.Evlerdeki Tokmak konusunu bilmiyordum öğrendim.Teşk Ler sevgili İsmail.Ze vkle okudum.
Yorum Ekleyen: Peyman Kırımlıgil     3.02.2023 20:49:04
LEYLEĞİ HAVADA GÖREN KUL
'İsmail Aydın'ın Kısa Seyahatleri' isimli seyahatnameni ne zaman yayınlayacaksın ?Sende mi rüya görüp sürç-ü lisanla "Seyahat ya Resûlallah" dedin yoksa?Arasıra evinde oturmasan modern Evliya Çelebi diyeceğim...
Yorum Ekleyen: A.O.Büyükorhan     3.02.2023 11:40:49
İsmail Aydın Nezaket-Nezahet-Zarafet
Çok akıcı güzel bir yazı
Yorum Ekleyen: Funda Demir     3.02.2023 10:01:44
İncelik
Müslümanların Nezaket,Nezahet ve Zarafeti ilk olarak Asr-ı saadetten sonra son olarak da Osmanlılarla birlikte önemli oranda yitirdiklerini düşünüyorum.Ancak ne olursa olsun batıdan bu halimizle bile kat kat üstünüz.Bunu unutmayalım derim.
Yorum Ekleyen: Ahmet Günal     1.02.2023 10:01:17
Sayın yazara teşekkür
Sayın yazarımız İsmail Aydın beye, akıcı ve sade bir dil ile yazdığı yazıyı zevkle ve heyecanla okudum, bütün yazılarını okuyor takip ediyorum. Saygılar sunarım.
Yorum Ekleyen: Kadir Alan     31.01.2023 22:44:38
İsmail Aydın
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

İSMAİL AYDIN KİMDİR?

İsmail Aydın, Hukukçu yazar. Anacığının anlatımına göre koç katımında doğmuş. Koç katımı, Yozgat’ta ekim ayının sonu ile kasım ayının başında olur. Dolayısıyla doğum günü belli değil ama Aydın, doğum günü olarak 29 Ekimi benimsiyor. Koç katımı, döl almak üzere erkek koyunun (Koç) dişi koyunlar arasına bırakılmasına denir.

Peki, hangi yılın koç katımı? O da belli değil. 1950 olabileceği gibi 1949’a da ihtimali var. Her nasılsa nüfusa 08.02.1953 D.lu olarak tescil edilmiş. Yaşı küçük diye ortaokula kabul edilmemiş, bu defa da mahkeme kararıyla, ay ve gün sabit kalmak üzere 1950 olarak tescil edilmiş. İsmail Aydın, doğum gününün bile doğru dürüst kayıt altına alınamayışını, okur-yazar olmayan tolumun  “hal-i pürmelâli” olarak niteliyor.

İsmail Aydın İlkokulu Sorgun’a bağlı Temrezli köyünde, ortaokul ve liseyi Yozgat’ta okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1977 yılında mezun oldu. Yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra Sorgun’da altı yıl avukatlık yaptı. Ekim 1986’da Diyarbakır / Bismil’de Noter oldu. Kastamonu/Tosya, Bolu ve Ankara’da çalıştı, 2015 Şubatında emekliye ayrıldı.

İsmail Aydın çilekeş Anadolu’nun yanık sesi olarak çıkıyor karşımıza. Türkiye’mizin karşı karşıya bulunduğu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunuyor. Üzerine titrediği kesim Gençlik. Ağırlıklı olarak üzerinde durduğu sorun Eğitim.

İsmail Aydın, fakülte yıllarından itibaren yazı hayatının içinde oldu. İlk gençlik yıllarıyla beraber memleket meseleleriyle ilgilendi. Tartışmalı radyo ve televizyon programlarına katıldı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı. Şubat 2013’ten beridir, internet ortamında yayın yapan Ana Haber Gazete’de yazmaya devam ediyor.

Meteorolojinin Sesi Radyosu’nda 2013-2016 yılları arasında yayınlanan Kıssadan Hisseler Programı’nın yapım ve sunuculuğunu üstlendi. Türkiye Noterler Birliği’nin Meslekî Forum Sitesi’nde anılarını yazdı.

Ağustos / 2016’da “Batı’nın Gücü Nereden İleri Geliyor?”, Kasım 2016’da “Yeniden Yükselişe Doğru”, Şubat 2017’de “Umut Ülke Türkiye”, Mayıs 2017’de “Bir Noterin Anıları”, Ağustos 2017’de “Kaybettiklerimiz”, Ocak 2018’de “Kıssadan Hisseler”, Mart 2018’de “Niçin Akif? Niçin Safahat?” isimli kitapları yayımlandı.

Yazı hayatını ve kitap çalışmalarını sürdüren İsmail Aydın evli ve dört çocuk babasıdır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya