HÜZNÜN SESSİZ AYNASI
MAKALE
Paylaş
15.07.2026 21:16
1.094 okunma
Mehmet Akif Can

Hüzün… Hepimizin hayatına bir şekilde dokunan, bazen bir şarkının içinde, bazen bir şiirin dizelerinde karşımıza çıkan o derin duygu. Ne sadece bir üzüntü ne de basit bir keder. Daha çok insanın kendi iç dünyasıyla baş başa kaldığında karşısına çıkan sessiz bir aynadır. Hüznü bir çocuğun bakışında, bir ağacın sararan yaprağında görebiliriz.

Hüzün dönem dönem farklı olarak algılanmış olup dönemin şair ve yazarları farklı şekilde yorumlayarak dile getirmiştir.

Mesela; Divan şairleri için hüzün, kavuşamamanın acısıdır. Fuzuli için sevgiliye duyulan özlem, Yunus Emre için ilahi aşk ve ayrılık… Hepsi aynı duygunun farklı yüzleri. Hüznü, aşkın ve faniliğin gölgesinde büyütürler.

Sonra Servet-i Fünun’ da. Yalnız bireysel duygular değil ayrıca toplumsal çalkantılar da vardır. Tevfik Fikret’in dizelerinde toplumun sancısı, Ahmet Haşim’in satırlarında doğanın güzelliğiyle iç içe geçmiş bir melankoli… Hüznün rengi değişse de varlığı hep hissedilir.

Cumhuriyet şairleri ise hüznü daha farklı bir yerden yakalar. Yahya Kemal geçmişe özlemle bakar, Necip Fazıl metafizik sorgulamalarla yalnızlığın kapısını aralar. Mehmet Akif ise bireysel duygulardan çok toplumun yaralarını dile getirir. Onun için hüzün, bir yenilgi değil; mücadeleye çağrı, ayağa kalkma sebebidir. Nazım Hikmet’te hüzün, sürgünün acısıdır. Memleket özlemi, yoksulluk, özgürlük arayışı… Onun dizelerinde hüzün, bireysel bir yalnızlık değil; toplumsal bir çığlıktır. Bugünün yazarları da aynı duyguyu farklı biçimlerde taşır eserlerine. Çünkü hüzün, zamanın ruhuna göre şekil değiştirse de hiç kaybolmaz.

Hüzün, edebiyatımızın en güçlü damarlarından biri. Divan’da aşk ve ayrılık, Servet-i Füsun’da toplumsal eleştiriler, Cumhuriyet’te metafizik sorgulamalar, modern dönemde sürgün ve özgürlük arayışı… Hepsi bir araya geldiğinde ortaya çıkan tablo, aslında bizim hikâyemizdir.

Çünkü hüzün, yalnızca bir duygu değil; insanın kendini, toplumunu ve zamanını anlamaya çalışırken karşılaştığı en derin aynadır. Ve o ayna, her dönemde bize başka bir yüzümüzü gösterir.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya